ARCHEOTRAIL GRONINGEN

FIETS MEE DOOR EEN VERDWENEN KASTELENLANDSCHAP

Wie in de Middeleeuwen door de Kop van Drenthe naar Groningen reisde, kwam onderweg veel kastelen tegen. In de nieuwe tijd groeiden sommige van deze burchten uit tot landgoederen met prachtige tuinen. Tegenwoordig is er maar weinig van deze historische gebouwen te zien. Maar wanneer je goed in het landschap kijkt, ontdek je sporen die wijzen op de locatie van deze gebouwen.

Archeologen Sandra Beckerman en Diana Spiekhout nemen je mee op een fietstocht langs deze verdwenen kastelen en adellijke huizen in het gebied van Eelde-Paterswolde, Glimmen en Noordlaren. De tocht begint bij de Waterburcht in Eelde. Dit kasteelterrein is één van de weinige burchten in Nederland waar het middeleeuwse verdedigingssysteem, bestaande uit een stelsel van meervoudige wallen- en grachten, nog goed zichtbaar is boven de grond. Na een bezoek aan dit archeologisch monument, zet de tocht zich voort naar landgoed Lemferdinge. Daarna fietsen we door het beekdal van de Drentse Aa, langs Oosterbroek en Glimmen naar Noordlaren, om uiteindelijk te stoppen bij horecagelegenheid De Blankenhoeve. Tegenover deze plek lagen in de Middeleeuwen een kasteel en verschillende defensiewerken. In de Blankenhoeve bezoek je een presentatie over het functioneren van deze bouwwerken. Ook wordt besproken hoe het kastelenlandschap in de kop van Drenthe en het Gorecht tot stand is gekomen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

We verzamelen om 10.00 uur bij De Waterburcht in Eelde en we eindigen om ca. 15.00 uur bij de Blankehoeve in Noordlaren.  De Archeotrail Groningen is een fietsroute, neem je eigen fiets mee naar het startpunt in Eelde.

Lunch is niet inbegrepen. Op eigen gelegenheid lunchen kan bij restaurant de Blankehoeve in Noordlaren.

LOCATIES

  • Lemferdinge, Eelde-Paterswolde
  • De Waterburcht, Eelde
  • Het Bolwerk/Blankeweer, Noordlaren

Kaartje: €10,-

 

OP PAD MET DIANA SPIEKHOUT EN TWEEDE KAMERLID SANDRA BECKERMAN

Diana Spiekhout is een bevlogen archeologe. Ze is conservator Middeleeuwen en Terpencultuur bij het Fries Museum en promoveert momenteel aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp: Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht. Een interdisciplinair onderzoek naar de samenhang tussen landschappelijke ligging, morfologie en maatschappelijke status van kastelen. Ze publiceert in verschillende kranten en tijdschriften.  

Sandra Beckerman promoveerde als archeologe aan de Rijksuniversiteit Groningen en is Tweede Kamerlid voor de SP. Zij is woonachtig in Groningen en was van 2007 t/m 2017 lid van Provinciale Staten te Groningen. Zij maakt zich in de politiek hard voor archeologie. Zo diende Beckerman in 2018 in de Tweede Kamer een motie in om artikel 9 van het Verdrag van Malta, waarin wordt afgesproken een breed publiek te betrekken bij archeologie, op te nemen in onze wetgeving.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL GRONINGEN

TIJD
LOCATIE
ADRES
OPMERKINGEN

10:00

De Waterburcht

Hoofdweg 16-20, Eelde

Verzamelen op parkeerplaats.

11:15

Lemferdinge

Lemferdingerlaan 2, Paterswolde

12:00 - 13:00

Lunch

Blankehoeve, Noordlaren

Op eigen gelegenheid in restaurant

14:00

Het Bolwerk / Blankeweer

Blankehoeve, Noordlaren

Presentatie in een zaal bij restaurant Blankehoeve.