ARCHEOTRAIL OVERIJSSEL

REIS PER BUS MEE LANGS BIJZONDERE KASTELEN EN BUITENPLAATSEN EN HUN LANDGOEDEREN

Archeologen Marijke Nieuwenhuis en Albert Vissinga nemen je mee langs deze bijzondere locaties in Overijssel. Vanuit Windesheim bij Zwolle zakken we via De Gelder in Wijhe De Haere in Olst af naar Oud Rande in Diepenveen. In deze route is het thema oorlog heel mooi verweven. Zo bekijken we niet alleen ruïnes en restanten van kasteelplaatsen, maar komen ook verhalen en herinneringen aan verschillende oorlogen aan bod. En bezoeken we een schuilkerkje dat ten tijde van de reformatie werd gebruikt voor de katholieke eredienst. Een lichter thema dat we tijdens deze archeotrail zullen aanstippen zijn de tuinen en parken ontworpen door de Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer.

PRAKTISCHE INFORMATIE

We verzamelen om 09.30 uur bij Carpoolplaats P+R Epse-Deventer langs de A1. Dit is de opstaplocatie voor de bus. Hier kun je je auto parkeren. Om ca. 16.45/17.00 uur keren we terug op deze locatie. Lunch is niet inbegrepen, wel is het mogelijk om bij cafe/restaurant Kasteel de Haere op eigen kosten te lunchen.

LOCATIES

  • Huis Windesheim, Windesheim
  • Huis de Gelder, Wijhe
  • De Haere, Olst
  • Oud Rande, Diepenveen

Kaartje: €15,-

 

OP PAD MET MARIJKE NIEUWENHUIS EN ALBERT VISSINGA

Marijke Nieuwenhuis is regio-archeoloog bij stichting Het Oversticht in Overijssel. Zij vindt het belangrijk om archeologie te ontsluiten voor mensen. Bij Het Oversticht werkt zij aan publieksgerichte en educatieve projecten en houdt zich als regio-archeoloog bezig met de advisering met betrekking tot archeologisch onderzoek. Ook het begeleiden van amateurarcheologen, het organiseren van kijk- en determinatiedagen, tentoonstellingen en het schrijven van artikelen behoren tot haar takenpakket.  

Albert Vissinga is regio-archeoloog bij stichting Het Oversticht in Overijssel. Hij adviseert het brede publiek over de waarde van de archeologie, en over nut en noodzaak van archeologisch onderzoek zonder eenieders belang uit het oog te verliezen. Daarnaast vertelt hij graag het verhaal van het verleden door het geven van lezingen, zich in te zetten bij historische festivals en het verzorgen van rondleidingen op het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Deventer.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL OVERIJSSEL

TIJD
WAT
WAAR
EXTRA INFO

09:30

Verzamelen en opstappen tourbus

Carpool P+R Epse Deventer

09:45 uur vertrek richting Windesheim

10:00

Huis Windesheim

Windesheim

11:30

Huis De Gelder

Wijhe

13:00

Lunch bij Kasteel De Haere

Haereweg 4, Olst

Lunch op eigen gelegenheid kasteel De Haere

14:00

Kasteel De Haere

Haereweg 4, Olst

15:30

Oud Rande

Diepenveen

16:45 / 17:00

Terug op carpoolplaats Epse-Deventer 

Carpool P+R Epse Deventer