ARCHEOTRAIL GRONINGEN

VERBORGEN BORGEN IN PROVINCIE GRONINGEN

Van de honderden borgen en steenhuizen die de provincie Groningen heeft gekend, is nog maar een handjevol over. Jammer voor degenen die graag door rijk ingerichte kastelen wil wandelen, maar des te interessanter voor mensen met een scherp oog en een rijke fantasie. Er zijn namelijk nog veel plaatsen waar de resten van adellijke huizen in hun landschappelijke context te bewonderen zijn. Grachten, oprijlanen, gebouwfragmenten, dramatische hoogteverschillen, wie goed kijkt kan nog vele archeologische monumenten in het weidse Groninger landschap ontdekken.

Het deskundige duo Redmer en Roseanne neemt je op 10 juni mee langs vijf van deze bijzondere plekken ten noorden van de stad Groningen in het oude landschap Hunsingo. De geschutstoren van de borg Ewsum bij Middelstum, het borgterrein van de borg Alma bij Bedum, de 17de-eeuwse oprijlaan van Nittersum te Stedum, de contouren van het middeleeuwse steenhuis en de 16de-eeuwse borg te Harssens en de plaats van de ooit zo machtige Onstaborg te Sauwerd. Om de verbeelding een handje te helpen verzorgen Redmer en Roseanne op de verschillende plaatsen een archeologische masterclass en gunnen je een blik op de adellijke wooncultuur in de tijd dat jonkers en hoofdelingen de scepter zwaaiden over de Ommelanden.

LOCATIES

  • Harsenssborsch Adorp
  • Onstaborg te Sauwerd
  • Alma
  • Borg te Ewsum
  • Borg te Stedum

 

OP PAD MET REDMER & ROSEANNE

Redmer Alma (1963) studeerde wiskunde en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is werkzaam bij het Drents Archief en houdt zich onder andere bezig met de studie naar de Ommelander adel en hun huizen in de late Middeleeuwen.

Roseanne Bouma (1995) is begin oktober 2018 afgestudeerd als docente geschiedenis aan de NHL. Vertellen over geschiedenis en haar leerlingen hierover enthousiasmeren vindt ze erg leuk. Ook houdt Roseanne van presenteren en rondleiden.

11:00

Harsenssbosch Adorp

Winsumerweg (N361)

Het is 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats

13:00

Onstaborg te Sauwerd

Oude Kerkstraat, 9771 BL Sauwerd

14:00

Alma

Wolddijk 44, 9781 TK Bedum

15:45

Borg te Ewsum

Oosterburen, 9991 NB Middelstum

Parkeren kan aan de overkant van de straat

17:00

Borg te Stedum

Weemweg 61, 9221 RC Stedum