De Oldenhof als onderduikadres

De Oldenhof als onderduikadres

Meerdere inwoners van Vollenhove boden tijdens WOII onderdak aan onderduikers. Sommigen zaten in het verzet. De zusters Jeanette en Isabella Sloet van Marxveld woonden op havezate De Oldenhof. Zij verborgen onderduikers in hun huis, waaronder gecrashte geallieerde vliegers. 

Havezate De Oldenhof. Fotograaf: Friesburg

Onderduikersparadijs 

De Noordoostpolder staat tijdens WOII bekend als onderduikersparadijs. Tot omstreeks 1943 worden uit dit gebied en directe omgeving, zoals Vollenhove, geen arbeidskrachten gevorderd. De inpoldering wordt als economisch belang beschouwd. Mensen met valse papieren gaan hier aan het werk om de Duitsers te ontlopen. Er ontstaat een ondergronds netwerk. 

Het verzet en gecrashte vliegtuigen 

Het gebied is onderdeel van een aanvliegroute van geallieerde gevechtsvliegtuigen. Het verzet laat door de geallieerden droppings uitvoeren. Zo krijgen de verzetsstrijders wapens en goederen. Zo’n 25 vliegtuigen storten uiteindelijk in dit gebied neer. Een Duitse Messerschmitt crasht bijna op het landhuis De Oldenhof. Hij eindigt in de slotgracht. 

Havezate De Oldenhof. Fotograaf: Friesburg

Hulp vanuit Oldenhof 

De freules bieden hulp aan onderduikers weten buurtbewoners. 

‘Wij wisten dat er onderduikers bij de freules (ongetrouwde baronessen) waren. Als ik […] in de buurt van het grote huis speelde zagen we vreemde koppen achter de ramen.’ – Harm Haasjes (buurtbewoner) 

Zo zijn er getuigenissen van bemanningsleden van een gecrashte Amerikaanse bommenwerper. Ze worden geholpen door het ondergronds verzet. Hierdoor worden twee bemanningsleden opgevangen door de freules. De freules hadden dus waarschijnlijk ook contact met het ondergronds verzet. 

‘We kwamen in een kamer […], waarin een dubbel plafond was aangebracht.’ 

Razzia in de Noordoostpolder 

Op 17 november 1944 vindt een grote razzia in de Noordoostpolder plaats. De hoogste SS-baas van Nederland, Hanns Rauter, organiseert dit vanuit De Oldenhof.  

‘Het huis zat helemaal vol met Duitsers, tot op de trappen aan toe.’ – Harm Haasjes 

Met ruim 4000 manschappen kamt Rauter het gebied uit. Hij is op zoek naar ondergedoken arbeidskrachten, verzetsleden en wapens. Zo’n 1800 mannen worden opgepakt. 

Bevrijding 

In het voorjaar van 1945 weten de overwegend Canadese soldaten de Duitse verdediging te breken. Jeannette Sloet overlijdt helaas kort na de oorlog. Isabella Sloet van Marxveld is tot op hoge leeftijd op De Oldenhof blijven wonen.