De ware geschiedenis van Kasteel Reuversweerd

De ware geschiedenis van Kasteel Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd is sinds het voorjaar van 1945 niet meer bewoond. Er gaan geruchten dat het er zou spoken. De klok zou stil staan op het moment dat iemand er vermoord werd. Waar komen deze geruchten vandaan? Wat heeft zich echt tijdens WOII afgespeeld op landgoed Reuversweerd? 

Kasteel Reuversweerd te Cortenoever, Brummen. Fotograaf: Kasteelbeer.

Paasdagen 1945

Baron van Sytzama woont met zijn vrouw en kinderen in Kasteel ReuversweerdIn het voorjaar van 1945 bieden ze onderdak aan evacués en onderduikers. Op tweede Paasdag 1945 dringen Duitse militairen het landhuis binnen. Ze zetten een radiozender op voor de achterliggende Duitse troepen. Informatie over de Canadezen aan de overkant van de rivier wordt doorgeven. 

Baron Van Sytzama waarschijnlijk met zijn vrouw. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Onder vuur 

De bewoners van Reuversweerd beleven de oorlog van dichtbij.  

‘Rustig voor de ramen uitkijkende, zagen we de oorlog voorbijtrekken’ – onderduiker Erik  

Op 4 april is er een granaatinslag vlak voor het huis. Scherven vliegen door de kamer. Het huis rinkelt, trilt en dreunt aan alle kanten. Stof en gruis dringen naar binnen. De Canadezen vernietigen de radiozender. 

Arrestaties zonder proces 

Op 9 april vliegen kogels van het Canadese pantserafweergeschut dwars door het huis heen. De piano zakt in elkaar. De klok blijft stil staan. Een half uur later omsingelen SD’ers en SS’ers het huis. Van Sytzamazijn oudste zoon Maurits (16) en evacuee mevrouw Van der Feltz worden wegens verdenking van verzet meegenomen. 

Achtergevel waarbij de kogelgaten nog zichtbaar zijn in 1975. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Bevrijding 

12 april ’s nachts steken de Canadezen de IJssel over. Ze zullen snel in Brummen zijn. De Duitsers fusilleren acht gevangenen voordat ze vertrekken, onder wie Van Sytzama. Op 14 april is Reuversweerd vrij van DuitsersDe bevrijding volgt de dag erna. Het landhuis is sinds de beschietingen onbewoonbaar geworden. Vandaag de dag wordt het omgebouwd tot stiltecentrum. 

 

 

Kasteel Reuversweerd met boerderij in 2003. Fotograaf: Albert Speelman.

Lees het volledige verhaal op https://digitaal.dagvanhetkasteel.nl/reuversweerd-na-75-jaar-van-leegstand-opnieuw-in-gebruik/.

Bekijk alvast de video van expert Martine Letterie op https://digitaal.dagvanhetkasteel.nl/waarom-baron-van-sytzama-van-reuversweerd-gefusilleerd-werd/