Het belang van verdwenen kastelen en buitenplaatsen

Het belang van verdwenen kastelen en buitenplaatsen

Vele ruïnes sieren het Nederlandse landschap. Historische ruïnes zijn meestal een overblijfsel van een kasteel of buitenplaats. Restanten van gebouwen, een heuvel met bomenring of een leeg grachtenstelsel. Vaak is dat alles wat bewaard is. Maar bij de Archeotrails van Dag van het Kasteel 2020 nemen we een kijkje voorbij de grens van het zichtbare. 

Waterburcht in Eelde. De grachten van dit kasteel zijn zichtbaar in het landschap. 

Symbolische waarde kastelen en buitenplaatsen

Vele kastelen en buitenplaatsen raken (deels) verwoest over de tijd. Kasteelruïnes worden markeringspunten van het verleden. Herinneringen aan gebeurtenissen. Bijvoorbeeld aan de verwoestingen van WOII. Ze worden een tastbaar historisch gedenkstuk. Ze hebben grote symbolische waarde en zeggingskracht. Vele zijn daarom benoemd tot rest-monumenten die we wettelijk beschermen. 

Restauraties na de Tweede Wereldoorlog

Nederland wilde na WOII sommige verwoeste kastelen en buitenplaatsen behouden als ruïnes. Als symbool van het lijden van de burgerbevolking. De plaatselijke bevolking dacht er vaak anders over. Zij zagen de gebouwen liever hersteld in hun oude glorie. De burgers wilden niet geconfronteerd worden met herinneringen aan dood en verderf. Daarom werden sommige ruïnes alleen gered van verder verval. Andere ruïnes werden gerestaureerd. Wat soms lastig was, omdat er maar weinig van het gebouw over was.  

Archeotrails 

Archeotrails in Gelderland, Groningen, Overijssel en Utrecht brengen verdwenen kastelen en buitenplaatsen opnieuw tot leven. Wandel of fiets mee met experts. Laat je fantasie prikkelen door de verhalen die ze op locatie vertellen. Wat is de huidige functie van deze plekken in het landschap? En in relatie tot elkaar? Bezoek bijvoorbeeld huis Windesheim tijdens Archeotrail Overijssel. Tijdens WOII woonden hier Duitse officieren. Een bombardement in 1944 was het gevolg. Alleen onderhuis en brug bleven gespaard. 

Restanten van buitenplaats Windesheim, Archeotrail Overijsel. 

Benieuwd naar de Archeotrails? Voor meer informatie kijk op www.dagvanhetkasteel.nl/archeotrails2020/.