Huys te Warmont in WOII

Huys te Warmont in WOII

Bewoners in de buurt van het ’Bos van Krantz’ horen eind februari 1945 dat ze hun huis uit moeten. De familie Krantz woont op Huys te Warmont. Ze moeten op 28 februari 1945 om 18.00 uur het landgoed hebben verlaten. In het bos wordt een lanceerinrichting gebouwd voor V1-raketten. 

Huys te Warmont. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Lanceerbasis voor V1’s

Begin februari 1945 komt een nieuw type V1 met grotere reikwijdte tot de beschikking van de Duitsers. London kan opnieuw worden bereikt met V1-raketten door middel van 21 nieuwe lanceerbanen langs de Hollandse kust. Bij Huys te Warmont wordt na de aanleg van de funderingen de bouw gestaakt. Lanceringen worden nooit uitgevoerd. Op 29 maart vertrekken de Duitsers halsoverkop richting Duitsland. De funderingen van de V1-lanceerbaan verdwijnen na de oorlog onder het gras. Tegenwoordig zijn ze weer zichtbaar. 

Funderingen lanceerbasis bij Huys te Warmont. Bron: Bic

Rondleiding 

Kom tijdens Dag van het Kasteel naar deze bijzondere buitenplaats! Neem deel aan een rondleiding verzorgd door Vereniging Hendrick de Keyser. Ontdek kamers van het huis die normaal niet toegankelijk zijn. Bewonder de lanceerbasis in het mooie landschapspark. 

VR demonstratie 

Huys te Warmont biedt meer! Maak kennis met het onderwerp ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933 – 1945’ middels een Virtual Reality demonstratie. Zet de VR-bril op en waan je in een kinderkamer uit het Duitsland van de jaren ’30. Zie een kinderboek virtueel tot leven komen. Ontdek de manier waarop kinderen werden ‘verleid’ door het nationaalsocialistisch gedachtegoed. Een unieke kans om te ervaren hoe het was om kind te zijn in Nazi-Duitsland. De bijbehorende tentoonstelling is vanaf 24 april te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. 

Alvast meer weten over de lanceerbasis op Huys te Warmont? Bekijk dit filmpje: https://youtu.be/0Y9kJdUqSz4 

Benieuwd naar andere deelnemers van Dag van het Kasteel? Kijk op: https://dagvanhetkasteel.nl/directory-kastelen/