Moesbosch als commandopost van het Rode Kruis

Moesbosch als commandopost van het Rode Kruis

Moesbosch is een buitenplaats in Koudekerke nabij Middelburg. Het archief is doorgespit met onthullende verhalen als resultaat! Moesbosch werd tijdens WOII gevorderd door de Duitsers. De familie Doorn moest het huis verlaten. De bewoners moesten plaatsmaken voor de commandopost van het lokale Rode Kruis.  

Huis Moesbosch. Bron: Kou4371.

Commandopost 

Burgermeester Dregmans zorgt in 1936 voor de oprichting van het Rode Kruis in Koudekerke. Op 15, 19 en 20 augustus 1943 treffen bombardementen het nabijgelegen Vlissingen en Souburg. Er zijn 66 slachtoffers. Het Rode Kruis in Koudekerke schiet te hulp. 

Oefeningen 

In augustus 1944 worden er oefeningen gehouden bij Moesbosch. Rode Kruis Vlissingen en andere Walcherse afdelingen trainen gezamenlijk. Verschillende scenario’s die voor kunnen komen in het veld worden geoefend. 

Bron: Gemeentearchief Vlissingen; Foto Dert FA45483. 
Bron: Gemeentearchief Vlissingen; Foto Dert FA45487. 
Groepsfoto Rode Kruis oefening bij Moesbosch in 1944. Bron: Gemeentearchief Vlissingen; Foto Dert FA45476.

Op 15 oktober 1944 verhuist het Rode Kruis naar het gemeentehuis van Koudekerke. Hierdoor kan familie Doorn het pand opnieuw betrekken.  

Inundatie van Walcheren 

3 oktober 1944, de inundatie van Walcheren. Huis en tuin liepen bij hoogwater onder. Het water kwam in het huis door de plankenvloer omhoog. De tuin en bomen gingen grotendeels verloren. In 1947 is de tuin opnieuw ingeplant door de Nederlandse Heide Mij. Sindsdien bevinden zich vele bijzondere plantensoorten rond het huis. De tuin is nu als monument aangemerkt.  

Onthullende Verhalen  

Dr. Martin van den Broeke heeft al jaren een passie voor het erfgoed van Walcheren. In 2016 promoveerde hij op een studie naar de buitenplaatsen van Walcheren. Hij dook in het archief van Moesbosch. Op Dag van het Kasteel presenteert hij de resultaten. Kom luisteren naar nieuwe verhalen over de Moesbosch op de plek zelf! 

Meer informatie en tickets op: https://dagvanhetkasteel.nl/programma2020-huis-moesbosch/