Ontdek fietsend archeologische kasteelplaatsen in Lent en omgeving

Ontdek fietsend archeologische kasteelplaatsen in Lent en omgeving

Aan de waal tegenover Nijmegen ligt een dorp genaamd Lent. Het heeft een rijke geschiedenis met veel bezienswaardigheden. Ontdek archeologische kasteelplaatsen en forten langs de Waal. Stap op de fiets en ontdek het landschap vol historie met de Archeotrail fietsrondleiding! 

Tekening Stellingwerf 17e eeuw Kasteel Doornik. Bron: universiteitsbibliotheek Leiden.

Strijd in de Betuwe 

In de Betuwe is veel gevochten. Er stromen grote rivieren die belangrijke strategische onderdelen zijn van dit gebied. De verdediging van de rivieren was dan ook bij vele gevechten cruciaal. Zo legden de Romeinen de rijksgrens langs de zuidoevers van de Rijn. In de middeleeuwen verrijzen grote kastelen langs dezelfde rivieren. Gigantische verdedigingslinies en forten werden aangelegd in de 17e eeuw. In WOII werd hier de Slag om Arnhem gevochten. De geallieerden konden de brug bij Arnhem niet innemen. Mede hierdoor konden het noorden en westen van Nederland nog niet worden bevrijd. Dit was een van de aanleidingen voor de hongerwinter. 

Duitse tank op vernielde boerderij in Lent op 16 juli 1945. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Verdedigingswerken 

In Lent is het strategisch belang van de Waal en het omringende landschap duidelijk zichtbaar. Verschillende verdedigingswerken herinneren aan de strijden die hier zijn gevochten. Kastelen werden vervangen door forten en uiteindelijk door bunkers. Tijdens de Archeotrail fietsrondleiding kom je langs deze verschillende verdedigingswerken. Je bezoekt en leest informatie over: 

  • Fort Boven Lent 
  • Kasteel Lent 
  • Kasteel De Stelt 
  • Kasteel Doornik 
  • Kasteel Ressen 
  • Fort Beneden Lent 
  • Fort Knodsenburg 
  • Kazemat Lent Oost
Tekening Stellingwerf 1696 Kasteel De Stelt. Bron: collectie bibliotheek Rotterdam.

Verdwenen of herbestemming 

Veel historische gebouwen hebben nu een nieuwe functie of zijn verdwenen. Maar met deze Archeotrail fietsrondleiding komt de geschiedenis tot leven. Zo fiets je als eerste naar Fort Boven Lent. Het is gebouwd in 1862 en diende onder andere ter verdediging van Nijmegen. Bekijk bijvoorbeeld de meerdere bunkers met schietgaten die herinneren aan de strijdgeschiedenis. Tegenwoordig is het fort een gerenommeerde feestlocatie. Jaarlijks worden er vele huwelijken voltrokken. 

Fort boven Lent of Sprokkelenburg in 1862. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Beleef de strijdgeschiedenis zelf met de Archeotrail fietsrondleiding op: https://digitaal.dagvanhetkasteel.nl/ontdek-de-strijdgeschiedenis-van-de-betuwe-op-de-fiets/