Onthullende verhalen, rondleidingen, living history… Het publieksprogramma mag je niet missen!

Onthullende verhalen, rondleidingen, living history… Het publieksprogramma mag je niet missen!

Een ondoordringbaar fort om vanuit te schieten op de vijand. Of juist de perfecte schuilplaats voor evacués? Of misschien een gevangenis voor gijzelingen? Of juist een hospitaal? De functie van kastelen en buitenplaatsen in WOII is onderbelicht in de literatuur. De NKS ging op onderzoek uit. Dag van het Kasteel 2020 brengt deze oorlogsgeschiedenis tot leven. Acht historische locaties met elk hun eigen verhaal. Hoe gaat dit vorm krijgen? En waar? 

Beleef het erfgoed 

Op verhalende wijze word je meegenomen naar de oorlogsperiode. Laat je verwonderen door: 

  • Lezingen en rondleidingen; 
  • Re-enactment en living history; 
  • Authentieke objecten; 
  • Verhalen van ooggetuigen. 

Combinaties van bovenstaande zorgen voor interessante programma’s. Denk bijvoorbeeld aan een Duits Rode Kruis hospitaal. Het verhaal wordt verteld door een korte lezing. Het komt tot leven door acteurs en een wagen uit die tijd. Een bijzondere manier om erfgoed te beleven! 

Ontdek nieuwe verhalen 

Welke andere functies vervulden kastelen en buitenplaatsen tijdens WOII? Zowel Duitsers, geallieerden als Nederlanders gebruikten deze gebouwen. Vele raakten beschadigd of zelfs compleet verwoest. Snel wilden we deze tijd achter ons laten. Maar nu in 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. We kijken terug. Wat is er gebeurd op de volgende locaties?  

Huis Moesbosch

Fotograaf: Kou4371

Huis Oolde

Fotograaf: Kasteelbeer

Kasteel Reuversweerd

Fotograaf: Kasteelbeer

Kasteel Renswoude

Fotograaf: Kasteelbeer

Kasteel Zuylestein

Fotograaf: Richardkw

Buitenplaats Bosbeek

Fotograaf: Jane023

Kasteel Bruinhorst

Fotograaf: Ben Bender

Oxerhof

Fotograaf: Albert Speelman

Bezoek historische locaties 

Stuk voor stuk prachtige gebouwen om te aanschouwen. Normaal niet toegankelijk voor het publiek. Speciaal op Dag va het Kasteel 2020 wel! Kom een kijkje nemen op deze locaties rijk aan oorlogsgeschiedenis. Ervaar het Nederlandse erfgoed van dichtbij. Elk kasteel of buitenplaats is anders en vertelt haar eigen verhaal op unieke manier. 

Welke verhalen zijn dat? En hoe wordt dit tot leven gebracht? Bekijk het programma op: https://dagvanhetkasteel.nl/onthullende-verhalen/