V1 lanceerinstallatie in de voortuin van Huis Oolde

V1 lanceerinstallatie in de voortuin van Huis Oolde

In en rond Laren in Gelderland is in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog heftig gevochten. Zowel onder burgers als militairen waren vele slachtoffers te betreuren. Slachtoffers vielen er ook door de V1-raketten die afgevuurd werden. Dit gebeurde praktisch vanuit de voortuin van Huis Oolde. 

Huis Oolde. Fotograaf: Kasteelbeer 

Dagboeken uit WOII 

Henk Meuleman (1956) is boer op 800 meter afstand van het Oolde. Hij heeft zich gespecialiseerd in de V1-raketten bij Oolde. Zijn vader Albert Meuleman was veehouder en bibliothecaris van Laren. Albert schreef verslagen van levensgebeurtenissen, ook tijdens de oorlogsjaren. Deze dagboeken zijn nu in bezit van Henk. Er staan herinneringen in over de aanleg en lancering van de V1’s op Huis Oolde. 

Henk Meuleman met een zelfgemaakt model van een V1.

Ontruimingen 

November 1944, Albert ziet een soldaat in een Duits uniform langs zijn raam lopen. Kort daarna horen boeren in een straal van een halve kilometer rondom het Oolde het nieuws. Uiterlijk om 16.00 moeten ze hun huizen verlaten. Ook de bewoners van het Oolde moesten vertrekken. In het huis en de boerderijen werden Duitsers ingekwartierd. 

V1 lanceerinstallatie  

De V1-lanceerinstallatie wordt op een paar honderd meter van het huis voor het koetshuis aangelegd. Het Oolde wordt middelpunt van het zogenaamde ‘Sperrgebiet. Soldaten bewaken het gebied dag en nacht. Langs wegen die naar de verboden zone leiden staan borden:  

Ohne Anruf wird geschossen.”  

Er wordt geschoten zonder waarschuwing. Albert komt op een dag bij het ploegen te dicht in de buurt van het Sperrgebiet. Kogels suizen om zijn oren. 

V1 in het Nationaal Militair Museum in Soest. Fotograaf: Marion Golsteijn

Gevaarlijk terrein 

Krap drie weken later begint het afvuren van V1’s. De omgeving wordt gevaarlijk terrein. Gevaar voor aanval van geallieerde bommenwerpers. Maar vooral gevaar voor afzwaaiers: mislukte V1 lanceringen. Ruim twee maanden worden er V1’s afgeschoten.  

Een deel van de startbaan is bewaard gebleven.