HUIS DOORN

PROGRAMMA

GRENSVERHALEN

Kom nu zelf binnen voor een exclusieve special tour door het gerestaureerde poortgebouw! Normaal is het poortgebouw niet toegankelijk voor publiek, op de ontvangst- en kassaruimte na, maar speciaal in het kader van Dag van het Kasteel organiseert Museum Huis Doorn deze tour onder de titel 'Grensverhalen'.  

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Aanmelden bij Kassa Huis Doorn. Reserveren wordt aanbevolen via: [email protected]
Voor de special tour Grensverhalen geldt € 6,-
en met Museumkaart € 3,- .

Starttijden: 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 uur, verzamelen bij de kassa in het poortgebouw.

Het poortgebouw van Huis Doorn is een bijzondere plek waar culturen op verschillende manieren samenkwamen. Ook was het het toneel van bijzondere gebeurtenissen. Hier vond bijvoorbeeld het huwelijk plaats tussen Wilhelm II en zijn tweede vrouw, Hermine Reuss ältere Linie. 

LOCATIE

Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Utrecht

HISTORISCHE CONTEXT

Huis Doorn heeft door zijn bekende bewoner, de Duitse keizer, een rijk internationaal verleden. Het poortgebouw, waar de exclusieve tour plaatsvindt, was het domein van de Duitse ‘Herren von Dienst’, de hofmaarschalk en de adjudanten die Wilhelm ook tijdens zijn ballingschap bleven dienen. Het poortgebouw was het zakelijke centrum van het ex-keizerlijke huishouden. Hier regelde het hogere personeel, voor het overgrote deel Duitse monarchisten, de financiële administratie, de personeelszaken en werd de correspondentie afgehandeld. In het poortgebouw waren appartementen gevestigd voor o.a. de hofmaarschalk en het hoofd van de huishouding. Het historisch interieur dat bij de restauratie in 2017 voor een groot deel in ere is hersteld getuigt van het administratieve en bestuurlijke reilen en zeilen in dit ballingsoord.