PROGRAMMA

Dag van het Kasteel | Beleef het Digitaal

LET OP: DE PROGRAMMA'S DIE DE NKS GEMAAKT HEEFT GAAN NIET DOOR OP LOCATIE. ER IS EEN DIGITAAL ALTERNATIEF.

Ook dit jaar heeft de NKS een landelijk publieksprogramma gemaakt. Je bent gewend om op Dag van het Kasteel dit programma te beleven bij een van de vele kastelen en buitenplaatsen die Nederland rijk is. Dat kan dit jaar niet. Wat wel kan is het digitaal beleven van de verhalen.
Ontdek thuis de rol van kastelen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog op Dag van het Kasteel | Digitaal. Hier vind je onder andere de Onthullende Verhalen podcastserie, filmopnames van Verboden Muziek vertelconcerten, twee fietstochten om zelf de Archeotrails te beleven, en heel veel bijzondere verhalen. Kijk, luister en lees mee en ga op een virtuele tijdreis naar kastelen en buitenplaatsen in oorlogstijd.

Met mensen die een kaartje gekocht hebben, is contact opgenomen. Mocht dit onverhoopt niet gebeurd zijn, mail [email protected]

PERFORMANCES

Ontdek verhalen over oorlog & bevrijding!

Ontdek de verhalen over oorlog en bevrijding nu digitaal.
Luister naar de Onthullende Verhalen podcastserie en kom alles te weten over de WOII geschiedenis van de Moesbosch, Huis Oolde en de V1 raketten, de tragische laatste dagen van WOII op Reuversweerd, de Grebbelinie en het gebruik van Renswoude als veldhospitaal, het bombardement van Zuylestein, het echtpaar Gutmann, bewoners van Bosbeek, wiens kunstcollectie geroofd werd en die zelf vermoord werden, hoe vanuit Nederlands-Indië gerepatrieerde kinderen opgroeiden op Bruinhorst, het duistere oorlogsverleden van huis Oxerhof en de freules die onderduikers verborgen op havezate Oldenhof.
Beluister de podcasts, bekijk de vlogs en lees de blogs en verhalen op Dag van het Kasteel | Digitaal!

MUZIEK

Geniet van huiskamerconcerten in vier kastelen!

Hoe klonk de oorlog? Het muziekprogramma Verboden Muziek neemt u met vertelconcerten op muzikale wijze mee naar de oorlogsperiode.
Jonge musici brengen speciaal voor Dag van het Kasteel gearrangeerde stukken ten gehore. De muziek wordt omlijst met anekdotes en informatie over de relatie tussen huis en muziekstukken.
NSB-leider Anton Mussert verbleef in WOII op de Bellinckhof. De verhalen over verboden (buitenlandse) muziek en de musici en componisten die daarvoor zijn opgepakt komen tot leven in dit vertelconcert.
Tijdens zijn verblijf op huis der Boede organiseerde de Duitse politieke leider voor Zeeland, Willi Karl Ernst Münzer, meerdere kamerconcerten. Waan u terug in de tijd en ervaar een kamerconcert in de Blauwe Kamer van Huis Der Boede.
Beluister de vertelconcerten en lees de blogs en verhalen op Dag van het Kasteel | Digitaal!

ARCHEOTRAIL

Ervaar hoe verdwenen kastelen tot leven komen!

Naast bestaande kastelen en buitenplaatsen kent Nederland ook kasteelruïnes en archeologische kasteellocaties. Vaak lijken deze plekken onzichtbaar, maar als u goed kijkt, komen hier verdwenen kastelen tot leven.
Archeotrails leiden je langs verschillende verdwenen kasteelplaatsen. Ook dit jaar! Niet met een expert ter plaatse, maar individueel met een fiets- of wandelroute. Volg langs de Grebbelinie in Utrecht de archeotrail verhalenwandeling. Pak de fiets in Gelderland en Groningen en doe de archeotrail fietsroutes. Ontdek deze plekken op Dag van het Kasteel | Digitaal!