Theater en muziek op de Oldenhof

PROGRAMMA

Beleef “Het verhaal van de freule tijdens WOII” - een unieke vertel- en muziekvoorstelling over de tweede wereldoorlog op en rond landgoed De Oldenhof.

Actrice Marijke Blok kruipt in de huid van freule Isabella Sloet, die tijdens de oorlog samen met haar zus Jeannete op De Oldenhof woonde. De zussen verborgen onderduikers, waaronder geallieerde vliegers die met hun vliegtuigen in de buurt waren gecrasht. Ze waren omringd door de mensen die “goed’ waren, maar ook door mensen die sympathiseerden met de Duitsers en door de Duitse bezetters zelf – wie was te vertrouwen en wie niet…? Hanns Albin Rauter, de hoogste SS-baas in Nederland, organiseerde in november 1944 de grote razzia in de Noordoostpolder vanuit de Oldenhof. Op Harm Haasjes die destijds als jongen op de boerderij achter het grote huis woonde, heeft dit een enorme indruk gemaakt.

Marijke Blok

Hoe hebben de zussen dit alles beleefd en doorstaan? Op basis van onderzoek, getuigenissen en artistieke interpretatie, vertelt freule Isabella haar verhaal. Zangeres Barbara Lok, verbonden aan de musical RAZZIA van Theater de Meenthe, vult haar aan met enkele liederen uit dit repertoire.

Barbara Lok

Voorafgaand aan de voorstelling geven de eigenaren van De Oldenhof een korte uitleg over de historie van de havezate.

Na afloop kun je zelf de tuin en het landgoed verkennen, of wandelen langs gemarkeerde locaties in Vollenhove. Ontdek wetenswaardigheden uit WOII en loop langs verschillende stadshavezaten, kenmerkend voor Vollenhove. Een route ligt klaar bij De Oldenhof. Optioneel is ook een kopje koffie of thee op eigen gelegenheid in de theeschenkerij op het landgoed van De Oldenhof.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Na de voorstelling gaan (voormalige) bewoners, eigenaren en lokale deskundigen in gesprek met de bezoekers. Heb je aanvullende informatie of kun je het team inzichten verschaffen over deze periode? Deel je ervaringen!
Het programma duurt ongeveer 60 min.
Kaarten kosten €10,- per stuk.

De Oldenhof is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

 

VOORSTELLING 1: 11:00

VOORSTELLING 2: 13:30

VOORSTELLING 3: 15:30

 

LOCATIE

Havezate De Oldenhof is in 1634 gebouwd in opdracht van Gerhard Sloet die behoorde tot de rijkste edellieden van het kwartier van Vollenhove. Het huis wisselde een aantal keren van eigenaar en werd in 1825 gekocht door Jan Willem baron Sloet van Oldruitenborgh. Op het toegangshek zie je het jaartal 1826 staan, waarschijnlijk ter herinnering aan het feit dat De Oldenhof toen wederom in handen was van de familie Sloet. In 1904 kwam er koninklijk bezoek op de Oldenhof. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik kwamen er op bezoek bij gelegenheid van het huwelijk van Catharina Sloet, die hofdame was.

ADRES

Havezate De Oldenhof
Oppen Swolle 7
8325 PE Vollenhove
Overijssel