Lezing op Huis Moesbosch

PROGRAMMA

Dr. Martin van den Broeke dook in het archief en ontdekte vele interessante verhalen. Bezoek zijn lezing over de geschiedenis van de Moesbosch. Hij onthult de bevindingen van zijn onderzoek over Moesbosch in WOII.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

De lezing duurt ongeveer 50 minuten. Kaarten kosten €10,- per stuk. Huis Moesbosch is particulier bezit en doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 10:00

VOORSTELLING 2: 12:00

VOORSTELLING 3: 14:00

 

EXTRA INFO

Sluit aan op programma Der Boede aan de overzijde van de straat (5 min lopen). Koop voor € 17,50 een combi-ticket!

 

LOCATIE

Tijdens WOII is Huis Moesbosch gevorderd door de Duitse bezetter. De bewoners, de familie Doorn, moesten het huis verlaten. Reeds in 1936 was er in Koudekerke een afdeling van het Rode Kruis opgezet. Burgermeester Dregmans, die voorzitter was, had hier eigenhandig voor gezorgd. Tijdens de oorlogsjaren was de commandopost gevestigd in villa Moesbosch. Naast hulp in Koudekerke verleenden zij deze ook in Vlissingen en Souburg op 15, 19 en 20 augustus 1943 toen daar bij bombardementen 66 mensen omkwamen. Op 15 oktober 1944 verhuisde het Rode Kruis naar het gemeentehuis. De familie Doorn kon het pand opnieuw betrekken. De villa bood naast het Rode Kruis ook onderdak aan 40 Duitse militairen.
Tijdens de inundatie liepen het huis en de tuin bij hoogwater onder. Het water kwam in het huis door de plankenvloer omhoog. De tuin en bomen gingen grotendeels verloren. De tuin is in 1947 opnieuw ingeplant door de Nederlandse Heide Mij. Sindsdien bevinden zich vele bijzondere plantensoorten rond het huis. De tuin is nu als monument aangemerkt.

ADRES

Huis Moesbosch
Vlissingsestraat 28
4371 RE Koudekerke
Zeeland

BEREIKBAARHEID

Met OV: uitstappen bij bushalte Vliedberg. Vanaf Middelburg ligt bij de bushalte rechts Moesbosch (links Der Boede).