V1-raketten bij Huis Oolde: een lezing en een expositie

PROGRAMMA

In en rond Laren (Gelderland) is in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Zowel onder burgers als militairen waren vele slachtoffers te betreuren.  Slachtoffers vielen er ook door de V1-raketten die afgevuurd werden, praktisch vanuit de voortuin van Huis Oolde. Dit programma gaat over deze raketten:  wat betekende de installatie ervan voor de inwoners van Laren? En voor de bewoners van Oolde?

Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Huidige bewoners Robert en Cathrien Croll-van Verschuer ontvangen je in de eetkamer van hun huis. Vervolgens vertelt specialist Henk Meuleman je alles over de V1-raketten die de Duitse bezetters van hier afvuurden op Antwerpen.

Daarna neemt hij je mee naar de plaats waar nog een deel van de startbaan te zien is. Aansluitend bezoek je in het koetshuis een tentoonstelling over deze raketten.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De lezing van Henk Meuleman is in de eetkamer van Huis Oolde. Het programma duurt ongeveer 60 min. De tentoonstelling is op eigen gelegenheid te bezoeken. Kaarten kosten €10,- per stuk. Huis Oolde is particulier bezit en doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 10:00

VOORSTELLING 2: 12:30

VOORSTELLING 3: 15:00

Meld je met je toegangsbewijs bij de voordeur.

LOCATIE

De geschiedenis van Huis Oolde gaat terug tot in de middeleeuwen. Het huidige huis (eigenlijk ’t Nijenhuis geheten) dateert van de zeventiende eeuw. Een eeuw later is het verfraaid, gemoderniseerd en is de slotgracht om het huis gedempt. Sindsdien heeft het zijn achttiende-eeuwse uiterlijk behouden. Voorts is in 1870 het park rond het huis aangelegd naar ontwerp van Henri Copijn, deels in de Franse- en deels in de Engelse Landschapsstijl. En ook dat is herkenbaar nog aanwezig.

ADRES

Huis Oolde
Ooldselaan 17
7245 PP Laren
Gelderland

BEREIKBAARHEID

Reis je met OV? Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte loopt je in ongeveer 20 min. naar huis Oolde.
Parkeren kan op het terrein. Volg s.v.p. de aanwijzingen.