Renswoude en de Grebbelinie

PROGRAMMA

Waan je in 1940 toen gewonde soldaten in Kasteel Renswoude werden opgevangen. In een van de kamers is speciaal voor Dag van het Kasteel een veldhospitaal ingericht. Op het voorterrein ontmoet je Nederlandse fietssoldaten.
Gidsen vertellen op het kasteel over de Grebbelinie en Renswoude in WOII waarna je gezamenlijk naar Fort aan de Buursteeg wandelt, één van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie. Gidsen vertellen onderwijl meer over de linie en de rol van Renswoude. In het Fort vind je het Grebbelinie bezoekerscentrum waar je na een korte rondleiding op eigen gelegenheid de expositie kunt bekijken. Sluit de dag af met een kopje koffie in restaurant Grebbelounge!

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het programma duurt 60 minuten. Expositie bezoekerscentrum is op eigen gelegenheid te bezoeken.
Let op: onderdeel van het programma is een wandeling van 3 km van Kasteel Renswoude naar Fort aan de Buursteeg. Eindlocatie is Fort aan de Buursteeg.
Kaarten kosten €15,- per stuk. Toegang is inclusief expositie bezoekerscentrum Grebbelinie en een kop koffie/thee in het Fort.
Kasteel Renswoude is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 11:00

VOORSTELLING 2: 13:00

VOORSTELLING 3: 15:00

 

LOCATIE

In 1940 werd het kasteel, dat bewoond werd door de burgemeester van Renswoude, gevorderd. In de kelder werd een eenheid wielrijders gestationeerd. Bij de inval werden door de gevechten rond de Grebbelinie de inwoners van Renswoude geëvacueerd. Zo ook het kasteel, waarvan de inboedel werd opgeslagen in de nabijgelegen villa. Juist die villa echter vloog in brand, waarbij veel verloren ging. Ook werd er veel geplunderd. Na de capitulatie keerde de burgemeester terug, tot het kasteel werd gevorderd en er een veldhospitaal in werd ingericht, voor gewonde Duitse soldaten. Ook plaatselijke bewoners konden er terecht. Begin 1945 werd er hevig gevochten rondom Renswoude en werden op strategische plekken in het dorp en niet verl van het kasteel pantservoertuigen geplaatst. Na de Duitse overgave werd het huis ingericht als hoofdkwartier van geaillieerde troepen, een afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten, en als gevangenis voor NSB-ers.

ADRES

Kasteel Renswoude
Dorpsstraat 3
3927 BA
Renswoude

Utrecht

BEREIKBAARHEID

Parkeren kan op parkeerplaats: Arnhemseweg 2. Met OV stap je uit bij bushalte Kerkstraat Renswoude.