Renswoude en de Grebbelinie

PROGRAMMA

Kasteel Renswoude ligt in de Grebbelinie en heeft de oorlog op verschillende tijdstippen aan den lijve ondervonden. We geven een beeld van de soldaten die in 1940 gelegerd werden op het kasteel, richten een deel van het huis opnieuw in als veldhospitaal en bezoeken delen van de omliggende Grebbelinie.

Het programma bestaat uit een lezing over Renswoude tijdens de oorlog in een stijlkamer in het kasteel, een ingerichte ruimte als veldhospitaal met uitleg van de verzorgingsmethoden aan het front, een afdeling wielrijders van het Nederlandse leger op het voorplein, met een militair voertuig van het Rode Kruis uit de oorlogsjaren. Vervolgens krijgen de deelnemers een wandeling over delen van de Grebbelinie aangeboden, eindigend bij een fort/restaurant met een versnapering. Daarna kunnen deelnemers naar eigen inzicht verder wandelen of fietsen. Fietsen zijn te huur bij het nabijgelegen station.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Volgt nog.

VOORSTELLING 1: tijd volgt nog

VOORSTELLING 2: tijd volgt nog

VOORSTELLING 3: tijd volgt nog

 

LOCATIE

In 1940 werd het kasteel, dat bewoond werd door de burgemeester van Renswoude, gevorderd. In de kelder werd een eenheid wielrijders gestationeerd. Bij de inval werden door de gevechten rond de Grebbelinie de inwoners van Renswoude geƫvacueerd. Zo ook het kasteel, waarvan de inboedel werd opgeslagen in de nabijgelegen villa. Juist die villa echter vloog in brand, waarbij veel verloren ging. Ook werd er veel geplunderd. Na de capitulatie keerde de burgemeester terug, tot het kasteel werd gevorderd en er een veldhospitaal in werd ingericht, voor gewonde Duitse soldaten. Ook plaatselijke bewoners konden er terecht. Begin 1945 werd er hevig gevochten rondom Renswoude en werden op strategische plekken in het dorp en niet verl van het kasteel pantservoertuigen geplaatst. Na de Duitse overgave werd het huis ingericht als hoofdkwartier van geaillieerde troepen, een afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten, en als gevangenis voor NSB-ers.

ADRES

Kasteel Renswoude
Dorpsstraat 3
Renswoude

Utrecht

BEREIKBAARHEID

Volgt nog.