Lezing op landgoed De Oxerhof

PROGRAMMA

Waarschuwingsbord nabij Oxerhof in de laatste oorlogsjaren. © Canadees Archief

Kom luisteren naar historisch onderzoeker Huub van Sabben! Hij vertelt over zijn zoektocht naar de geschiedenis van de Oxerhof in de Tweede Wereldoorlog.
In 1943 vorderden de Duitsers het landgoed bij Deventer en sloten het hermetisch af van de buitenwereld. Het zou een zomerverblijf worden van Hanns Rauter, de gevreesde politiechef. Of een herstellingsoord voor gewonde SS'ers. Maar dit was een rookgordijn.
In 1943 vestigde de staatsinlichtingendienst van Nazi-Duitsland, de Sicherheitsdienst (SD), hier een spionnenschool. Aan het eind van 1944 deed de Oxerhof dienst als gevangenis van de SD. Enkele uren voor de bevrijding op 5 april 1945 vermoordden de bewakers tien gevangen verzetsmensen. Direct na de bevrijding werd de Oxerhof nog in gebruik genomen als een geallieerd ondervragingscentrum voor lieden met een duister (oorlogs-)verleden.

 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Huub van Sabben spreekt in de Parkzaal van het grote huis.
De lezing duurt ongeveer 45 min, daarna volgen wandeling en reflectie ongeveer 30 min.

Kaarten kosten €10,- per stuk. Oxerhof is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

 

VOORSTELLING 1: 11.00

VOORSTELLING 2: 13.00

VOORSTELLING 3: 15.00

 

LOCATIE

De Oxerhof is nu een studiecentrum van de stichting praktische filosofie en spiritualiteit. Kasteel Oxerhof werd rond 1862 in opdracht van de familie Van Doorninck verbouwd tot een modern landhuis. Vanaf de jaren dertig was het landgoed toegankelijk voor het publiek. Tot 1943. Toen was het "aan iedere Nederlander op straffe des doods verboden het terrein te betreden". Op het landgoed is een monument voor de gevangenen die op wrede wijze zijn geëxecuteerd. Hier wordt jaarlijks ook op 4 mei ook een herdenking georganiseerd.

ADRES

Landgoed De Oxerhof
Oxerhoflaan 4
7428 MB Deventer
Overijssel

BEREIKBAARHEID

Met het OV is de Oxerhof lastig bereikbaar. Auto’s kunnen staan op de parkeerplaats.