Lezing op landgoed De Oxerhof

PROGRAMMA

Huub van Sabben zocht de geschiedenis van de Oxerhof tijdens de Tweede Wereldoorlog uit tot in detail en schreef er een boek over dat april 2020 verschijnt. Op Dag van het Kasteel vertelt hij alles over zijn bevindingen.    

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Volgt nog.

VOORSTELLING 1: 11.00

VOORSTELLING 2: 13.00

VOORSTELLING 3: 15.00

 

LOCATIE

De Oxerhof is nu een studiecentrum praktische filosofie.
In 1943 werd het gevorderd door de Duitsers. Het landgoed werd afgesloten van de buitenwereld, het huis en omgeving werden omringd door prikkeldraad en er verschenen met doodshoofd voorziene borden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Gewapende SS’ers met honden liepen er bewaking. Bezoek en nieuwsgierigen zijn niet gewenst. De zwartste periode in haar geschiedenis, die slechts twee jaar duurt en waarover veel geruchten de ronde doen, maar die nooit diepgravend en totaal is onderzocht, breekt dan aan.
Politiechef Hanns Rauter gebruikte het als zijn zomerverblijf, vervolgens werd de Oxerhof een spionage-opleidingscentrum ‘Kuhhof’ en erna werd het landgoed ingericht als een SD-gevangenis waar gemarteld en gemoord werd. Op 5 april 1945 werden de laatste tien gevangenen op brute wijze door SS’ers vermoord. Na de bevrijding hadden Canadezen er hun speciale ondervragingsdienst, waar voormalige SD’ers werden gehoord. In 1991 is ter herinnering aan de moordpartij van april 1945 en om alle slachtoffers van Oxerhof te herdenken een monument op het landgoed opgericht.

ADRES

Landgoed De Oxerhof
Oxerhoflaan 4
7428 MB Deventer
Overijssel

BEREIKBAARHEID

Volgt nog.