De klok stond stil: lezing en wandeling op Reuversweerd

PROGRAMMA

Bezoek de lezing van schrijfster Martine Letterie! Zij spreekt over het onderzoek voor haar boek De klok stond stil. Het landhuis lag destijds midden in de frontlinie. Duitsers en onderduikers zaten beide in het huis, terwijl de Canadezen naderden. Intussen wordt Baron van Sytzama als verzetsman door een groep Nederlandse SS-ers gevangen gezet. Dit boek beschrijft de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op Reuversweerd. Voor haar boek bestudeerde Martine onder andere het dagboek van een onderduiker die tijdens de laatste oorlogsdagen in de Reuversweerd verbleef. De klok stond stil verscheen in 2018 bij Uitgeverij De Geitenpers.

Na de lezing lopen we gezamenlijk rond het landhuis en door het park. Het huis is schitterend gelegen aan de IJssel. Het laatste deel van de wandeling is in stilte, om te reflecteren op de geschiedenis en om de omgeving anders te beleven.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De lezing van Martine Letterie is in de lesruimte van de erfgoedwerkplaats op het bouwterrein. De lezing duurt ongeveer 45 min, daarna volgt een wandeling van ongeveer 30 min.
Kaarten kosten €10,- per stuk. Reuvensweerd is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 11:00

VOORSTELLING 2: 13:00

VOORSTELLING 3: 15:00

 

Meld je met je toegangsbewijs bij de ingang tot het bouwterrein.

 

LOCATIE

Buitenplaats Reuversweerd is niet meer in gebruik als woonhuis. Bewoner Baron van Sytzama werd in april 1945 door Nederlandse SS-ers gefusilleerd. De familie vertrok uit het door de oorlog zwaar beschadigde huis. In 2017 kreeg Reuversweerd een nieuwe eigenaar, die er een huis voor gesprek en reflectie wil vestigen. Het huis wordt momenteel verbouwd en is niet toegankelijk.

ADRES

Buitenplaats Reuversweerd
Piepenbeltweg 5
6971 JH  Brummen

BEREIKBAARHEID

Vanaf station Zutphen fiets je in 30 minuten naar Reuversweerd, vanaf station Brummen in 20 minuten.
Parkeren kan op het bouwterrein. Volg s.v.p. de aanwijzingen.