fbpx

Rampenjaar 1920: Rampen door de jaren heen

Rampenjaar 1672 | Nederland

08 juli 2021 | Freek Minderman


In de jaren 1918-1919 was de Spaanse Griep een grieppandemie. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting zo’n twintig tot een miljoen levens, een aantal dat veel groter is dan het totale dodental van de Eerste Wereld Oorlog. Het type H1N1 was het virus dat de Spaanse Griep veroorzaakte. In Nederland vielen in totaal 38,000 doden.

De symptomen van de Spaanse Griep waren hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, welke gevolgd werd door extreme vermoeidheid en flauwten. Men verloor enorm veel energie, wat er voor zorgde dat men de kracht niet meer had om te kunnen eten en drinken. Naarmate de ziekteverschijnselen verergerden, werd de ademhaling steeds moeilijker en binnen enkele dagen trad de dood in. De Spaanse Griep had de opmerkelijke eigenschap om vooral jong volwassenen te treffen.

Andere noemenswaardige rampen in 1920 was onder andere het treinongeval bij Rosmalen dat in december plaats vond. Bij het ongeval reden twee goederentreinen op elkaar in en vielen er in totaal drie doden. Eén van de goederentreinen stond opgesteld op een zijspoor voor het station van Rosmalen. Vervolgens wilde deze trein weer terug op het hoofdspoor tijden maar werd op dit moment ook geramd door een trein komende uit de richting van Nijmegen. Deze trein had volgens getuigen een “onveilig signaal” genegeerd. Hierbij kwamen de hoofdgeleider en twee remmers om het leven. Je kan hierbij zeker spreken van een ramp, zeker als je denkt dat een van de gewonden elf uur lang zwaargewond onder de puinhopen heeft gelegen voordat hij bevrijd kon worden. Helaas overleed hij kort daarna alsnog in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.