fbpx

Rampenjaar 2001: Rampen door de jaren heen

Rampenjaar 2001 | Noord-Holland

08 juli 2021 | Freek Minderman


In de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 vond er een brand plaats in Café de Hemel in Volendam. Bij deze ramp vielen er veertien doden en tweehonderd ernstig gewonden. Op de eerste verdieping van dijkpand Haven bevond op de eerste verdieping Café de Hemel, oftewel ’t Hemeltje’. Wir War Bar was gevestigd op de begane grond aan de dijk. Daarnaast bevond zich in het soutterrain ook nog café de Blokhut.

Op het oudejaarsfeest hadden er tachtig mensen zichzelf aangemeld voor een avondje uit. In de loop van de avond veranderde dit aantal naar driehonderd man en puilde het café uit. De aanleiding voor de brand was een pakje met sterretjes. Het pakje gaf een grote steekvlam en door een schrikreactie werd deze omhoog gehouden tegen de uitgedroogde takken die het café had opgehangen ter decoratie voor kerst. Café de Hemel was een erg populair feest cafe onder jongeren.

Andere noemenswaardige rampen in het jaar 2001 waren onder andere de aanslagen in Manhattan, New York op 11 september 2001. Op deze datum boorden zich twee gekaapte vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center. Een ander vliegtuig raakte op deze dag ook het Pentagon, in de buurt van Washington D.C.

Internationaal keek de wereld met ingehouden adem naar de Verenigde Staten. De gevolgen hiervan waren de aanhoudende terreurdreiging die ons leven vandaag de dag nog steeds bezig houden. Het is tegenwoordig vrij moeilijk om bijvoorbeeld nog met een flesje cola aan boord te komen van een vliegtuig. Wat dit voor Nederland zou betekenen is vooral dat de Twin Towers in 2001 een aanleiding vormden voor een intensivering van het debat over radicale Islam.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.