fbpx

Rampenjaar 2020: Rampen door de jaren heen

Rampenjaar 2020 | Nederland

08 juli 2021 | Freek Minderman


Het coronavirus, ofwel COVID-19, de besmettelijke ziekte waar we inmiddels allemaal wel bekend mee zijn, wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, behorende tot de corona virussen. Eind 2019 werd de ziekte opgemerkt in Wuhan in China. Binnen drie maanden tijd wist het coronavirus zich te verspreiden naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 was er officieel sprake van een pandemie.

Sommige mensen hebben milde of helemaal geen symptomen. Vooral mensen met een verminderde afweer, zoals ouderen en mensen met een chronische aandoening, hebben meer kans dat de ziekte kan uitlopen tot een ernstige longontsteking met soms een dodelijke afloop.

Andere noemenswaardige rampen voor het jaar 2020 was onder andere de tragische dood van de vijf surfers die omkwamen voor de kust van Scheveningen. Deze ramp lijkt te zijn ontstaan door de grote hoeveelheden algenschuim die op dat moment aanwezig was. Door een uitzonderlijke combinatie van veel algenresten en een voor dit jaargetijde ongebruikelijk harde wind uit het Noord Oosten ontstond dat schuim.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.