RUÏNE VAN BREDERODE

PROGRAMMA

DE VORSTELIJKE FAMILIEVERBANDEN VAN BREDERODE

Ontmoet op Dag van het Kasteel allerlei bijzondere historische personages bij de Ruïne van Brederode. Vrouwe Yolande de Lalaing staat in de schijnwerpers als laatste bewoner van Kasteel Brederode. Ontmoet daarnaast personages zoals een Surinaamse dame wiens grootvader, een witte Schot, met een tot slaaf gemaakte vrouw trouwde. Of Catharina van Brederode die getrouwd was met een voorvader van Koning Willem-Alexander en nog veel meer!

Angelique Schipper is samen met Rob Kortekaas beheerder van de Ruïne van Brederode en zij is schrijfster. Op Dag van het Kasteel leest zij het verhaal voor over Yolande de Lalaing. Rob Kortekaas is op Dag van het Kasteel de broer van Yolande: Jacques de Lalaing, de ongeslagen toernooiridder in Europa.

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Speciale Kasteeltour met levende historische personages tussen 11.30 - 16.30

Toegang: € 5,- , kinderen 0 t/m 3 jaar gratis, op locatie

LOCATIE

Ruïne van Brederode
Velserenderlaan 2
2082 LA Santpoort-Zuid
Noord-Holland

HISTORISCHE CONTEXT

In de vijftiende eeuw woonde de uit Frankrijk afkomstige Yolande van Lalaing op kasteel Brederode. Ze kreeg haar opvoeding aan het hof van Bourgondië, waar haar vader belangrijke functies onder Isabella van Portugal bekleedde. Na haar huwelijk met Reinoud II van Brederode, verbleef ze niet alleen op zijn kasteel bij Santpoort, maar ook in Vianen. Ze maakte deel uit van een internationaal netwerk van adellijke families. De Brederode’s in Vianen heersten over dat stadje als soevereine heren, want net als Culemborg en IJsselstein was Vianen een soort staatje binnen de Nederlanden. Na de dood van haar man werd Yolandee voogd over haar beide zonen. Een van hen, Frans, werd berucht vanwege de naar hem genoemde oorlog, die in 1490 eindigde met zijn dood in de gevangenis. Yolande sleet daarna haar dagen vooral op kasteel Brederode, waar ze in 1497 overleed.