THEMA 2019

THEMA 2019: OVER DE GRENS

Daar draait het dit jaar om bij Dag van het Kasteel. We belichten drie invalshoeken.

SPOREN VAN BUITENLANDSE FAMILIEBANDEN

In het verleden trouwden mensen vaak binnen hun eigen sociale groep. Dit gebeurde ook regelmatig tussen families met buitenplaatsen en landgoederen. Zo ontstonden banden over de grens. Hierdoor zijn veel buitenlandse invloeden naar Nederland gekomen en visa versa. Ook familiebezit dat zowel in Nederland als in het buitenland ligt. En gewoontes en gebruiken, bijzondere gerechten. Denk bij voorbeeld ook aan de kerstboom. De “Tannenbaum” werd door Prins Albert geïntroduceerd (19e eeuw) in Engeland na zijn huwelijk met koningin Victoria. Bepaalde bouwstijlen en versieringen aan het huis werden geïntroduceerd. En de bouw van follies of Japanse pagodes in de tuin, opgezette tijgers. 

EXOTEN IN TUIN EN PARK

Internationale handel en betrekkingen hebben geleid tot de import van uitheemse planten en dieren. Op landgoederen werden bijvoorbeeld bomen en planten uit het (verre) buitenland geïmporteerd. Wat is het verhaal achter deze uitheemse planten en dieren? Was het puur mode? Wat betekent uitheems? De imposante moerascipres bijvoorbeeld (Taxodium Distichum). Mogen we deze boom echt wel een exoot noemen omdat hij pas medio 1900 voor het eerst geïntroduceerd werd in ons land? Terwijl van deze boom fossiele resten uit het Plioceen (>5 miljoen jaar geleden) zijn gevonden in Limburg. En was er inderdaad een concurrentiestrijd tussen de verschillende tuinbazen van buitenplaatsen over wie de eerste en lekkerste tomaten en ananassen had?

KOLONIALE BANDEN

Bewoners van kastelen en buitenplaatsen waren soms ook in de koloniën actief. Bijvoorbeeld Suriname of Nederlands-Indië. De familie Brantsen met hun buitenplaatsen Zijpendaal en Rhederoord, was verbonden aan diverse plantages in Suriname. Wat voor invloed heeft dat leven in de koloniën gehad eenmaal hier terug op hun landgoed in Nederland? Wat brachten zij mee naar huis? Verschillende huizen zijn genoemd naar de koloniën waar de eigenaar zijn fortuin vergaarde. Welke sporen van een koloniaal verleden zijn nog zichtbaar bij kastelen en buitenplaatsen?

 

MEER OVER DE GRENS IN DEZE VIDEO