Skip to main content

Ontdek hoe Pieter en Greet Battjes het landgoed nieuw leven hebben ingeblazen

Bosch en Vaart | Drenthe

07 april 2025 | Dag van het Kasteel


Zodra je Landgoed Bosch en Vaart in Drenthe betreedt, valt meteen de historische villa op, prachtig gelegen te midden van weelderig groen en sierlijke waterpartijen. Dit landgoed, opgenomen in een ecologische verbindingszone, biedt een veilige route voor wilde dieren om ongestoord tussen verschillende natuurgebieden te bewegen, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd.

Tijdens de Dag van het Kasteel in 2025, die plaatsvindt tijdens het Pinksterweekend, kun je meer leren over de boeiende geschiedenis van dit landgoed. De villa dateert uit 1881 en heeft een koloniale uitstraling, met invloeden van Engelse en Franse landschapstuinen en exotische planten. Deze rondleiding is een uitgelezen kans om te ontdekken hoe Pieter en Greet Battjes het landgoed nieuw leven hebben ingeblazen na het in 1984 te hebben gekocht en vervallen aantroffen.

Een bezoek aan Landgoed Bosch en Vaart biedt een kans om niet alleen de schoonheid van het landschap te waarderen maar ook om een glimp op te vangen van hoe landgoederen kunnen dienen als cruciale schakels in natuurbescherming en cultureel erfgoed.

Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart

Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].