fbpx Skip to main content

Instructiepagina
voor kastelen

Bron: Petra van Vliet | Locatie: Huis Nieuw Rande, Diepenveen

Nu je meedoet aan Dag van het Kasteel zijn er verschillende tools waar je gebruik van kunt maken. Op deze pagina leggen we uit wat deze tools zijn en hoe je ze kunt gebruiken. We leggen je uit hoe je een thema wandeling maakt en hoe je deze in izi.travel zet. Daarnaast kun je hier lezen hoe je een verhaal over jouw locatie op DvhK digitaal kunt zetten.

Zet jouw eigen verhaal op onze website

Op de website van Dag van het Kasteel verzamelen wij informatieve verhalen van een hoge kwaliteit over kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die aansluiten bij het thema. Wij brengen zelf regelmatig van dit soort verhalen uit maar ook jij hebt de kans om informatieve verhalen te schrijven over jouw locatie. Door je verhaal hier te uploaden zet je jouw kasteel in het zonnetje.

Deze verhalen moeten:

  • Ongeveer 500 woorden zijn
  • Beschikken over minimaal 1 rechtenvrije afbeelding
  • Aansluiten bij het thema van dat jaar

Stap 1: Schrijf een goed verhaal

Iedereen heeft een eigen schrijfstijl en een eigen idee over hoe een goed verhaal eruit ziet maar er zijn wel wat algemene tips die kunnen helpen bij het schrijven van een verhaal. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je een verhaal kan laten aansluiten bij het jaar thema.

Hoe schrijf ik een goed verhaal?

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt aanhouden om een goed en makkelijk leesbaar verhaal te schrijven. Een eerste punt is natuurlijk het controleren van je informatie. Gebruik betrouwbare bronnen en vernoem sommige van deze bronnen aan het eind van het verhaal zodat je lezers meer kunnen leren over het onderwerp.

Zorg dat je zinnen niet te lang zijn. Een verhaal wordt veel beter leesbaar als de zinnen kort en krachtig zijn. Natuurlijk is het wel mogelijk om enkele langere zinnen te gebruiken, bijvoorbeeld door komma’s toe te voegen. Maar afwisseling in zinslengte maakt het gehele verhaal beter.

Gebruik een duidelijke structuur in het verhaal. Creëer duidelijke inleiding, middenstuk en slot. Ook het gebruik van tussenkopjes zorgt voor een duidelijke structuur in een tekst.

Hoe maak ik een verhaal dat aansluit bij het thema?

Het kan soms moeilijk zijn om een manier te vinden om met jouw specifieke locatie aan te sluiten bij het thema, daarom maken we de thema’s altijd erg breed. Het thema van dit jaar is “Aan Tafel”. We willen hiermee de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen extra belichten.

Er zijn verschillende verhalen te vertellen met dit thema. Je kan ingaan op de voedselproductie en dingen zoals de moestuin, boomgaard, omliggende boerderijen of de tuinman. Je kunt ook ingaan op verschillende recepten, de keuken maar ook de eetkamer of een bijzonder servies.

Stap 2: Zorg voor goede afbeeldingen

Het is belangrijk dat er bij een goed verhaal ook goede afbeeldingen zitten. Dit maakt het interessanter om op te klikken en te lezen en kan een extra dimensie toevoegen aan een verhaal. Het is in dit geval ook erg belangrijk dat de gebruikte afbeeldingen rechte vrij zijn. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden gedaan.

Waar vind ik goede en rechten vrije afbeeldingen?

Maak zelf foto’s:
Het is natuurlijk het leukste als je zelf foto’s maakt van je locatie. Op deze manier kan je echt laten zien wat jij het belangrijkste of het mooiste vind. Ook is het op deze manier makkelijker om foto’s te gebruiken die echt bij het verhaal passen.

Gebruik websites die zijn gespecialiseerd in rechten vrije afbeeldingen:
Er zijn verschillende websites waarop alleen afbeeldingen staan die geheel rechten vrij staan. Deze afbeeldingen zijn vaak niet zo specifiek en niet alle kastelen, buitenplaatsen en landgoederen zijn hier te vinden. Als het echter niet mogelijk is om eigen foto’s te maken of je wat extra afbeeldingen nodig hebt is dit een goede oplossing.

Stap 3: Upload het verhaal op de website

Nu je een goed verhaal en mooie afbeeldingen hebt kun je het verhaal uploaden op onze website. Dit kan worden gedaan op de pagina upload je verhaal en is erg simpel.

Nadat je alles hebt ingevoerd op de website kun je het opsturen door op de verzend verhaal knop te drukken. Wij zullen hierna het artikel controleren om te verzekeren dat alle artikelen op onze website kwalitatief hoogstaand zijn. Daarna wordt het artikel gepubliceerd en is uw verhaal, niet alleen dit jaar, maar ook daarna te vinden op onze website.

Hoe upload ik het verhaal op Dag van het Kasteel digitaal

  1. Ga naar de pagina upload je verhaal.
  2. Zorg dat je je verhaal en de afbeeldingen klaar hebt staan
  3. Voer de titel van je verhaal in
  4. Kopieer je verhaal in het vak genaamd verhaal
  5. Kies welke afbeelding je wilt gebruiken als omslagfoto
  6. Voeg hierna de andere afbeeldingen toe (en eventueel een YouTube video)
  7. Vul de naam van je locatie in
  8. Kies de juiste Provincie van je locatie
  9. Voer wat “tags” in, dit zijn woorden die het makkelijker maken om je artikel te vinden. Denk hierbij aan de naam van je locatie en het onderwerp bijvoorbeeld
  10. Vul hier de naam van de schrijver van het artikel in
  11. Voer hier je eigen naam in
  12. Vul hier je email adres in waarop je te bereiken bent
  13. Controleer alles wat je hebt ingevuld
  14. Druk op Verzend verhaal

Maak jouw wandeling in 3 stappen

Hier vind je informatie over hoe je op je eigen locatie een themawandeling kunt maken en hoe je deze in de app zet. Er zijn handige instructiefilmpjes en een stap voor stap uitleg. Als je er niet uit komt, kun je ons altijd mailen [email protected].

Wil je wat voorbeelden zien van themawandelingen van andere jaren en andere locaties kijk dan op onze pagina ‘Aan de wandel‘ of klik hiernaast op het logo van izi.TRAVEL om de wandeling van Spijkerbosch te bekijken.

LET OP: houd rekening met de auteursrechten en privacy (lees hier meer)

> Gebruik ivm auteursrechten eigen foto’s en filmpjes en geen foto’s en filmpjes van internet. Behalve als deze 70 jaar of ouder zijn, of uit je eigen archief komen. 
> Creative Commons CC foto’s en filmpjes zijn te gebruiken met bronvermelding.
> Gebruik geen foto’s en filmpjes waar mensen herkenbaar op in beeld zijn die zelf geen akkoord hebben gegeven.  

Stap 1 – Maak de wandeling

Op basis van deze checklist verzamel je alle informatie die je nodig hebt om je wandeling te maken. Het is makkelijk als je dit allemaal verzamelt in een word bestand zodat je er makkelijk aan kunt werken en het goed bewaard is. Dit kun je doen doormiddel van een draaiboek. Klik hier om te zien hoe zo’n draaiboek eruit ziet.

Stoppunten

Zoek verschillende plekken op jouw locatie die je graag zou willen laten zien in een wandeling. Bedenk welke elementen van je locatie je wilt benadrukken: de actuele situatie of juist de historische elementen. Loop zelf een keer een rondje dit zorgt vaak voor meer inspiratie.

Welk verhaal vertel je

Schrijf bij ieder stoppunt een kort verhaal over wat er te zien is. Begin met een algemeen verhaal over je locatie. Ga hierna in op verschillende punten die verbonden zijn aan de voedselcultuur van het kasteel of de buitenplaats om het aan het jaarthema te verbinden. Het belangrijkste is dat de wandelingen leuk is om te lopen en leerzaam, dus vertel waar je zelf gepassioneerd over bent.

Route

Verbind de verschillende stoppunten met elkaar door een route uit te stippelen. Maak deze route niet te ingewikkeld of te lang, op deze manier is hij voor de meeste mensen toegankelijk. Loop deze route zelf ook een keer om zeker te weten dat hij klopt. Je kan tijdens het lopen ook alvast werken aan het volgende punt, beeldmateriaal.

Beeldmateriaal

Het is belangrijk om gebruik te maken van veel beeldmateriaal voor je wandeling. Zorg dat je ieder stoppunt voorziet van een mooie afbeelding, maak mooie foto’s of gebruik een rechten vrije afbeelding. Dit maakt de wandeling niet alleen interessanter tijdens het lopen maar maakt het ook aantrekkelijker op de app en website. Naast afbeeldingen kan er ook bij stoppunt een video of een quizvraag worden toegevoegd.

Audio fragmenten

Izi.TRAVEL is eigenlijk een platform waar audioguides centraal staan en daarom is het belangrijk om ook audio toe te voegen bij je wandeling. Neem jezelf op terwijl je de tekst die je hebt geschreven leest. Het is goed om soms een beetje af te wijken van deze tekst om het natuurlijker te laten klinken. Maak het audio fragment uniek, speels en interessant zodat mensen het graag willen beluisteren tijdens het wandelen.

Stap 2 – Zet je wandeling op izi.TRAVEL

Nu je alles hebt verzamelt voor je wandeling kun je de wandeling op izi.TRAVEL zetten. Klik hier voor een uitgebreide uitleg over hoe je dit doet. Als je nog meer vragen hebt kun je altijd een mail sturen naar [email protected].

Account aanvragen

Vraag een eigen sub-account aan bij [email protected], vermeld als onderwerp ‘wandeling op izi’.

Heeft u al een izi.TRAVEL account? Voeg ons dan toe als beheerders zodat wij uw wandeling kunnen helpen promoten. Stuur een mail naar [email protected] met als onderwerp ‘sub account izi’ dan sturen wij u verdere informatie over hoe dit werkt.

Stap 3 – Promoot de wandeling

Mensen moeten natuurlijk weten dat je een prachtige nieuwe wandeling hebt gemaakt. Bedenk daarom goed wie je wilt bereiken met de promotie van je wandeling. Zorg ten eerste dat de wandeling duidelijk op je eigen maar ook op onze website staat. Stuur een mail naar [email protected] om ons te laten werken dat de wandeling klaar is dan zetten wij hem voor jouw op onze website!

Regionale krant

Stuur een persbericht met foto aan de regionale krant, zie hier een voorbeeld. Deze kleinere kranten willen vaak graag laten zien wat er te doen is in de omgeving en wat er gaande is op lokale landgoederen. Je kunt naast een persbericht en foto ook aangeven dat je een (bel)interview wilt geven. Je kunt zelfs samen met een journalist de wandeling lopen als preview voor Dag van het Kasteel. Benoem in het persbericht en tijdens het interview dat jouw themawandeling onderdeel is van Dag van het Kasteel.

Je kunt ook gebruik maken van onze campagnebeelden en logo’s voor meer zichtbaarheid.

Lokale VVV en musea

Lokale toeristische organisaties en musea willen ook vaak graag je wandeling promoten. Neem contact met ze op en laat zien wat je hebt gemaakt. Misschien willen ze zelfs een QR code van de wandeling op hun locatie laten zien of op een andere manier reclame maken voor jouw themawandeling.

Bekijk hier onze handige instructievideo’s

Hoewel deze video’s zijn gemaakt voor het thema van 2021 geven ze nog steeds een goede indruk over hoe je een wandeling kunt maken en hoe je mooie filmpjes maakt.

Hoe maak ik een themawandeling op mijn eigen locatie?

Hoe maak ik mooie filmpjes met mijn smartphone?