fbpx Skip to main content

Thema 2024: Aan Tafel!

Voor het eerst is het in 2024 het hele Pinksterweekend (17 t/m 20 mei 2024) tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij we de focus leggen op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen.

Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden bijvoorbeeld vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken.

Ook nu zijn kastelen, buitenplaatsen en eten nog vaak met elkaar verbonden. Veel kastelen en buitenplaatsen zijn namelijk tegenwoordig een horeca locatie. Opnieuw worden veel locaties gebruikt voor heerlijke diners en gezellige ontbijtjes.

De voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen kan op veel verschillende plekken worden gevonden, denk bijvoorbeeld aan de prachtige moestuinen. Deze moestuinen konden de kastelen en buitenplaatsen soms helemaal zelfvoorzienend maken. Zeker als de voedselvoorraad nog verder werd aangevuld door de producten van de boerderijen op het landgoed. Deze moestuinen stonden ook vol met groenten en kruiden van over de hele wereld. Ook kunnen er vaak ijskelders worden gevonden bij kastelen en buitenplaatsen die hielpen het eten te bewaren.

Daarnaast is er vaak ook binnen in het kasteel van alles te vinden rondom dit thema. Denk bijvoorbeeld ten eerste aan de keuken, waar al het eten werd gemaakt en geconserveerd. Ook de eetkamer en alle serviezen zijn een prachtig voorbeeld van de voedselcultuur binnen kastelen en buitenplaatsen. Er kan ook worden ingezoomd op het keukenpersoneel of de bekende tafelgasten van de locatie. Natuurlijk kunnen ook de verschillende recepten of kookboeken van een locatie in het zonnetje worden gezet.

Meer over het thema

VIND AL ONZE KASTEELVERHALEN OVER DIT THEMA IN DE VERHALENBANK

De 27 ingestuurde VriendenLoterij Kasteelprijs kasteelrecepten
Maak ze zelf!

Deelnemende Kastelen 2024

Landgoed Bouvigne
Breda, Noord-Brabant
Kasteel Loenersloot
Loenersloot, Utrecht
Huis Zypendaal
Arnhem, Gelderland
Kasteel de Wittenburg
Wassenaar, Zuid-Holland
Huis Verwolde
Laren, Gelderland
Buitenplaats Beeckestijn
Velsen-Zuid, Noord-Holland
Burcht Wedde
Wedde, Groningen
Kasteel Oud-Poelgeest
Oegstgeest, Zuid-Holland
Kasteel Huis Bergh
's-Heerenberg, Gelderland
Kasteel Sterkenburg
Driebergen, Utrecht