Over ons

Bron: Joran Quinten | Locatie: Kasteel Croy, Aarle-Rixtel

Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel is de enige landelijke erfgoedmanifestatie die zich helemaal richt op kastelen en buitenplaatsen. Wij organiseren Dag van het Kasteel omdat kastelen, buitenplaatsen en hun verhalen horen bij de Nederlandse geschiedenis. Omdat ze samen met hun tuinen, parken en landerijen onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. En omdat ze ons land mooier maken. Door dit aan zoveel mogelijk mensen te vertellen dragen wij bij aan behoud van dit prachtige erfgoed. Door één dag in het jaar kastelen en buitenplaatsen in de spotlight te zetten, geven we bekendheid aan deze monumenten. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en vele andere betrokkenen de verhalen van hun geliefde monument.

Elk jaar kiezen we een nieuw en prikkelend thema. Zo kunnen we steeds een ander aspect belichten van kastelen en buitenplaatsen. Alle deelnemers sluiten zich aan bij dat thema. Wij zetten het thema kracht bij met een eigen programma, dat we op verschillende locaties door heel Nederland aanbieden. Met deze actuele thema’s en aansluitende activiteiten plaatsen we dit erfgoed in een brede context. Zo dragen we bij aan een zich ontwikkelend breder historisch besef.

Nederlandse Kastelenstichting

Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) kenniscentrum op het gebied van kastelen en buitenplaatsen.

De NKS is opgericht in 1945 om kastelen en buitenplaatsen voor de toekomst te behouden. Dit doen wij door zoveel mogelijk kennis over kastelen en buitenplaatsen te verzamelen en te verspreiden. We zijn er van overtuigd dat dit de beleving van dit erfgoed verdiept en het maatschappelijk draagvlak versterkt. Dit erfgoed is het waard behouden te blijven!

De NKS is een onafhankelijke non-profit stichting met een ANBI status. Je steunt ons werk door donateur te worden.

Vier unieke uitgangspunten

KASTELEN & BUITENPLAATSEN IN DE SPOTLIGHT

Bezoekers kunnen op laagdrempelige wijze deze plekken bezoeken. Ook kastelen en buitenplaatsen die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek, omdat ze in gebruik zijn, bijvoorbeeld als kantoor of woonhuis, doen mee.

WISSELEND JAARTHEMA

Kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen. Het thema biedt ruimte aan telkens nieuwe perspectieven en stemmen.

EDUTAINMENT

Dag van het Kasteel combineert beleving en kennisoverdracht.

VERBINDING EN BEWUSTWORDING

Dag van het Kasteel is een ervaring die je bijblijft. Het belang van kasteel of buitenplaats in verleden, heden en toekomst wordt getoond. Bezoekers worden bewust gemaakt van de waarde en het belang van dit erfgoed.

Ons Team 2021

Heidi van Limburg Stirum

Kernteam | Directeur

Janneke van Dijk

Kernteam | Projectleider

Freek Minderman

PR en communicatie

Martien Verdenius

Back-office

Alice Duiven

Programma | Waterwandelingen

Nils van Beek

Programma | Waterwandelingen

Georgette van de Water

Programma | Waterwandelingen

Ben Olde Meierink

Programma | Archeotrail

Barbara Joustra

Programma | Waterwandelingen

Fred Vogelzang

Wetenschappelijk medewerker

Anne de Jong

Social Media

Judith Kuipéri

Programma | Waterwandelingen