fbpx Skip to main content

Over ons

Bron: Joran Quinten | Locatie: Kasteel Croy, Aarle-Rixtel

Dag van het Kasteel is de enige landelijke erfgoedmanifestatie die zich helemaal richt op kastelen en buitenplaatsen. Wij organiseren Dag van het Kasteel omdat kastelen, buitenplaatsen en hun verhalen horen bij de Nederlandse geschiedenis. Omdat ze samen met hun tuinen, parken en landerijen onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. Ze maken ons land mooier! Door één dag in het jaar kastelen en buitenplaatsen in de spotlight te zetten, geven we bekendheid aan deze monumenten. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en vele andere betrokkenen de verhalen van hun geliefde monument.

Sinds 2021 organiseert de zelfstandige Stichting Dag van het Kasteel het evenement. De Stichting Dag van het Kasteel heeft een ANBI status. Hier lees je er meer over.

Vier unieke uitgangspunten

KASTELEN & BUITENPLAATSEN IN DE SPOTLIGHT

Breng een bezoek aan kastelen en buitenplaatsen! Ook plekken die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek, omdat ze in gebruik zijn, bijvoorbeeld als kantoor of woonhuis, doen mee.

WISSELEND JAARTHEMA

Kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen. Elk jaar kiezen we een nieuw prikkelend thema dat ruimte biedt aan nieuwe perspectieven en stemmen. Zo kunnen we steeds een ander aspect belichten van kastelen en buitenplaatsen. Hiermee dragen we bij aan een breder historisch besef én koppelen we dit erfgoed aan de actualiteit. Alle deelnemers sluiten zich aan bij dat thema.

EDUTAINMENT

Op Dag van het Kasteel beleef je niet alleen deze monumenten, het is ook een evenement waar je wat leert over deze gebouwen, het bijbehorende groen of over de bewoners.

VERBINDING EN BEWUSTWORDING

Dag van het Kasteel is een ervaring die je bijblijft. We maken je bewust van de plek die kastelen en buitenplaatsen innemen in ons verleden, heden en toekomst.

Dag van het Kasteel kernteam en bestuur

Gemma Boon

Programmamaker

Nathalie van Verschuer

Bestuur | Voorzitter

Hidde van Kersen

Bestuur | Penningmeester

Marit Berends

Bestuur | Secretaris

Frank Louhenapessy

Bestuurslid

Voline van Teeseling

Bestuurslid

Ons Team

Gemma Boon

Programmamaker

Boris de Munnick

Public Relations (06-22978444)

Mirthe Marsman

(Online) Marketing en Communicatie

Linda Prins

Projectmedewerker

Partners van Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel heeft verschillende partners waarmee zij samenwerkt. Dit zijn culturele instellingen, fondsen en vooral ook onze deelnemende kastelen en buitenplaatsen en hun vrijwilligers.

Onze structurele partners zijn
VriendenLoterij
Fonds voor Cultuurparticipatie
Overijsselse Kastelenstichting
Het Cultuurfonds

Wij werken ook samen met onder andere
Het Buiten | Erfgoed Magazine | Open Monumentendag

                 

Nederlandse Kastelenstichting

Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) kennisgedreven pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen.

De NKS is opgericht in 1945 om kastelen en buitenplaatsen voor de toekomst te behouden. Sinds 2021 zet de NKS zich, in samenwerking met andere organisaties, als pleitbezorger in voor het behoud van kastelen en buitenplaatsen, historische interieurs en het omliggende historische groen. Meer over het werk van deze stichting: www.kastelen.nl.