fbpx Skip to main content

Inspiratie voor deelnemers

Leuk dat je meedoet met Dag van het Kasteel. Op deze pagina vind je informatie over wat meedoen aan Dag van het Kasteel jou oplevert en hoe je op je eigen locatie invulling kunt geven aan het thema. Laat je inspireren door de activiteiten die andere deelnemers in het verleden georganiseerd hebben en ontdek wat je zelf kunt organiseren.

Wat kunnen kleine kastelen organiseren?

Ook als jouw locatie geen museumkasteel is kun je meedoen! Je hoeft geen grote collectie of veel vrijwilligers of personeel te hebben om een geslaagde dag te organiseren. Mensen willen gewoon graag een dagje weg zijn en jouw locatie op een unieke manier bekijken.

Lezing

Een lezing is een makkelijke manier om informatie over te dragen aan een publiek. Het zorgt er ook voor dat je publiek geconcentreerd is op één plek en dus makkelijk te controleren is. Het belangrijkste wat je hiervoor moet regelen zijn stoelen. Als je het buiten organiseert is een tent ook belangrijk om het ook met slechter weer door te kunnen laten gaan.

Vraag om hulp

Vraag hulp bij lokale verenigingen, vrienden of familie. Een lokale heemkundekring staat vaak open om te helpen. Zij hebben vaak al kennis over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving en kunnen dus makkelijker dingen organiseren. Ze kunnen misschien rondleidingen of een lezing organiseren. Zo hoeft u zelf niet alles te doen en krijgt de heemkunde kring een mooie kans om zichzelf in de omgeving te laten zien.

Catering

Werk samen met een lokaal restaurant en spreek bijvoorbeeld een speciale prijs af voor een kopje koffie tijdens Dag van het Kasteel. Het restaurant kan meer bezoekers krijgen en gratis reclame en jij kunt je bezoekers iets extra's aanbieden. Je kan er ook voor kiezen om zelf een kopje koffie of thee aan te bieden aan je bezoekers voor of na een rondleiding of lezing. Ook hier kun je een kleine vergoeding voor vragen.

Rondleidingen

Je hoeft de bezoekers niet per se binnen uit te nodigen voor een rondleiding ook een wandeling rond het kasteel kan heel interessant zijn. Loop door de tuinen of alleen langs de gevels van het kasteel. Overal op en rond het kasteel zijn verhalen te vertellen door middel van de omgeving of door foto's mee te brengen.

Kinderactiviteiten

Blije kinderen zorgen ook voor blije ouders en grootouders. Leuke activiteiten voor kinderen zijn vaak makkelijk te regelen en kunnen Dag van het Kasteel tot een groot succes maken. Denk aan een springkussen of ander kinderspeelgoed. Ook kun je nadenken over dingen als schminken of zelfs een poppenkast.

Stel grenzen

Bedenk van te voren hoe je wilt dat de dag zal verlopen. Wil je dat mensen een entreeprijs betalen? Wil je een maximum aantal bezoekers hebben? Welke gedeeltes wil je wel of niet laten zien en mogen mensen foto's maken?

Een jaarthema?

Bij Dag van het Kasteel werken we ieder jaar aan de hand van een nieuw thema. Deze thema’s zijn altijd enorm breed en zijn op deze manier door alle Kastelen en Buitenplaatsen op een unieke en eigen manier in te zetten. Door dit gezamenlijke thema zijn op de Dag van het Kasteel even alle Kastelen in Nederland met elkaar verbonden. Ondanks deze verbondenheid heeft toch iedere locatie iets anders te bieden en kan iedere locatie een deel van zijn eigen identiteit kwijt in dit thema. Door de actualiteit van deze jaarthema’s zorgen we er ook altijd voor dat kastelen hun activiteiten ook na Dag van het Kasteel nog kunnen inzetten.

Waarom meedoen aan Dag van het Kasteel?

Naast dat het natuurlijk heel leuk is, zijn er veel andere voordelen en redenen om mee te doen aan Dag van het Kasteel. Laat zien wat jouw locatie te bieden heeft!

Landelijk bereik

Bereik tijdens dit grote landelijke evenement niet alleen bezoekers uit eigen omgeving maar uit het hele land. Bezoekers uit allerlei hoeken van het land willen ontdekken wat jij op deze dag te bieden hebt.

Trek meer bezoekers

Dag van het Kasteel trekt enorm veel bezoekers, gemiddeld zo'n 60.000. Deze bezoekers weten je locatie vaak ook na Dag van het Kasteel terug te vinden.

Lift mee op onze PR

Door mee te doen aan Dag van het Kasteel kun je meeliften met onze PR. Gebruik ons thema, onze website en onze marketing. Dit scheelt jou heel veel werk.

Bouw een band op met je omgeving

(ook) Als je niet het hele jaar opengesteld bent of normaal gesproken weinig contact hebt met de omgeving, biedt dit evenement een perfecte gelegenheid om kennis te maken met de lokale gemeenschap. Werk samen met vrijwilligers uit de omgeving en verwelkom buurtgenoten op jou prachtige locatie.

Prijs je business aan op onze website

Op onze website kun je niet alleen je Dag van het Kasteel activiteiten plaatsen, maar ook wat er gedurende het jaar op jouw locatie gebeurt. Het is een handige bezoekersgids in de wereld van kastelen en landgoederen!

Laat je eens van een andere kant zien

Tijdens Dag van het Kasteel krijg je de kans om jezelf van een heel nieuwe kant te laten zien. Het is een speciaal evenement en dus kan je iets anders doen dan dat je normaal doet. Serveer een speciaal gerecht, geef een rondleiding of laat muziek horen, het kan allemaal.

Wat vinden anderen van Dag van het Kasteel?

Wij kunnen natuurlijk van alles zeggen over Dag van het Kasteel maar wat er echt toe doet zijn de meningen van andere deelnemers. Lees hier wat zij vonden van eerdere edities van Dag van het Kasteel.

'Door de postercampagne konden we veel bezoekers uit andere delen van het land verwelkomen.'

Kasteel Geldrop

'De theater-act in de tuin was een goede toevoeging, iedereen genoot van de ambiance en men vond het helemaal geen probleem dat het huis niet te bezichtigen was.'

Landgoed Vilsteren, Overijssel

'De gasten waren enthousiast dat ze behalve het kasteeltje, ook de wijngaard, moestuin, fruittuin en bijenkassen mochten zien. De persoonlijke uitleg hierbij werd gewaardeerd.'

Kasteel De Blauwe Camer

'Wat een enthousiaste bezoekers. Iedereen was enorm geïnteresseerd!'

Buitenplaats de Haere

Komend jaar doet Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten weer graag volop mee met Dag van het Kasteel. Een ideale manier om een grote groep mensen bekend te maken met de prachtige verhalen die Duivenvoorde rijk is. We hebben een speciale rondleiding die perfect aansluit bij het thema van 2023: 'Achter de schermen van Kasteel Duivenvoorde'

Kasteel Duivenvoorde

Dag van het Kasteel betekent voor ons museum ieder jaar weer een superleuke dag vol bezoekers die intens genieten van al het moois en ouds dat Kasteel Helmond hen biedt. Het is daarnaast een uitgelezen kans voor onze acteurs het verhaal van de grootste waterburcht van Nederland te vertellen. Het is een leuke maar ook leerzame dag voor jong en oud(er). We zien dat ieder jaar weer de mensen (die vaak uit de stad en regio komen) ons goed weten te vinden, dat gaat eigenlijk redelijk vanzelf, de mond-tot-mond reclame doet zijn leuke ding!

Kasteel Helmond