fbpx Skip to main content

Thema 2023: Upstairs/Downstairs

Op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Hoewel kasteel personeel natuurlijk overal in een kasteel aanwezig was zijn er een aantal plekken en ruimtes meer verbonden aan het personeel dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de keukens en koetshuizen van kastelen en buitenplaatsen. Deze ruimtes waren belangrijke werkplaatsen van het personeel waar de werkgevers zich vrijwel nooit hoefden te begeven.

Het personeel had dus vaak een heel “eigen” gedeelte van het huis. Zo hadden ze op veel locaties eigen slaapvertrekken zodat zij altijd dicht bij hun werkgevers in de buurt waren. Naast de vaak bekende eigenaren van het kasteel of de buitenplaats woonden er dus ook nog verschillende andere mensen in het gebouw die allemaal hun eigen leven leidde en eigen verhaal hebben.

Meer over het thema

VIND AL ONZE KASTEELVERHALEN IN DE VERHALENBANK

LEES HIER ONS ESSAY VAN 2023: UPSTAIRS/DOWNSTAIRS

WANDEL LANGS KASTELEN EN BUITENPLAATSEN

Foto: Barbara Joustra

LEES MEER OVER KASTEEL VRIJWILLIGERS

 

Deelnemende Kastelen 2023

Landgoed Bouvigne
Breda, Noord-Brabant
Kasteel Loenersloot
Loenersloot, Utrecht
Huis Zypendaal
Arnhem, Gelderland
Kasteel de Wittenburg
Wassenaar, Zuid-Holland
Huis Verwolde
Laren, Gelderland
Buitenplaats Beeckestijn
Velsen-Zuid, Noord-Holland
Burcht Wedde
Wedde, Groningen
Kasteel Huis Bergh
's-Heerenberg, Gelderland
Kasteel Sterkenburg
Driebergen, Utrecht