fbpx Skip to main content

Thema 2023: Upstairs/Downstairs

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Hoewel kasteel personeel natuurlijk overal in een kasteel aanwezig was zijn er een aantal plekken en ruimtes meer verbonden aan het personeel dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de keukens en koetshuizen van kastelen en buitenplaatsen. Deze ruimtes waren belangrijke werkplaatsen van het personeel waar de werkgevers zich vrijwel nooit hoefden te begeven.

Het personeel had dus vaak een heel “eigen” gedeelte van het huis. Zo hadden ze op veel locaties eigen slaapvertrekken zodat zij altijd dicht bij hun werkgevers in de buurt waren. Naast de vaak bekende eigenaren van het kasteel of de buitenplaats woonden er dus ook nog verschillende andere mensen in het gebouw die allemaal hun eigen leven leidde en eigen verhaal hebben.

Meer over het thema

LEES MEER

 

 

 

Lees hier verhalen over het personeel op verschillende buitenplaatsen en kastelen in Nederland.

WANDELEN

 

 

 

Wandel langs verschillende kastelen en buitenplaatsen en ontdek de werkplekken van het personeel!

LEES MEER

 

 

 

verhalen over vrijwilligers en personeel op huidige kastelen

Deelnemende Kastelen 2023

Kasteel Duivenvoorde
Voorschoten, Zuid-Holland
Lozerkasteel
Kruisem, Vlaams Gewest
Kasteel Wijchen
Wijchen, Gelderland
Kasteel Oud Poelgeest
Oegstgeest, Zuid-Holland
Chateau Marquette
Heemskerk, Noord-Holland

Partners die Dag van het Kasteel 2023 mede mogelijk maken

Partners waarmee Dag van het Kasteel samenwerkt