Alleen Barbapapa is vaker van vorm veranderd dan Huis Ter Hansouwe in Drenthe! Let op de kleurveranderingen van de stenen en de verschillende bouwstijlen die zijn gebruikt door de eeuwen heen, dankzij de verbouwdrift van zijn bewoners.
Bij Huis Ter Hansouwe in Drenthe kan je letterlijk de gelaagdheid van de geschiedenis ervaren: de verschillende bouwstijlen en veranderingen in kleur van de stenen verraden dat het huis door de jaren heen vaker van vorm is veranderd dan Barbapapa.
Langs de weg tussen Eelde en Peize ligt het intrigerende huis Ter Hansouwe, strategisch gebouwd op een kruising waar vroeger het Eelderdiepje gemakkelijk overgestoken kon worden. Het huis, duidelijk ontstaan uit verschillende bouwperioden, bevat nog stenen die herinneren aan zijn middeleeuwse voorganger. Deze bakstenen, zichtbaar in de muren, stammen mogelijk uit de veertiende eeuw.
Ter Hansouwe, voor het eerst gedocumenteerd in 1376, speelde een belangrijke rol in de lokale adelsgeschiedenis. Oorspronkelijk in bezit van Johan ter Hansouwe, veranderde het huis in de loop der tijd van eigenaar en functie. Het grachtenstelsel rondom het huis, dat vroeger verbonden was met het Eelderdiepje, toont de vroegere defensieve functie van het gebouw.
Tegenwoordig valt het huis op door zijn architectuur, die niet geheel past binnen het oude grachtenpatroon, wat wijst op latere aanpassingen of herbouw.
Geografische coördinaten: X 231.733 – Y 573.216
Provincie: Drenthe
Gemeente: Noordenveld
Toponiem: Ter Hansouwe/De achterste Horst
Datering: voor 1376-heden
Oudst bekende functie: mogelijk kasteel leenman
Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].