Als je naar Wittelte in Drenthe gaat, zie je nog de contouren van oude grachten en aarden wallen, overblijfselen van een middeleeuws verdedigingswerk genaamd Wittelte-II. Deze structuren zijn niet zomaar wat lijnen in het landschap; ze maakten deel uit van een landweer, een soort verdedigingslinie die in de middeleeuwen werd gebruikt om gebieden te beschermen. Een landweer bestond vaak uit aarden wallen, greppels en soms houten palissades of stenen muren, en was bedoeld om vijandelijke troepen tegen te houden of hun bewegingen te belemmeren.
Deze grachten en wallen waren strategisch aangelegd om belangrijke wegen zoals de Ruiterdijk af te sluiten, waardoor de lokale gemeenschap zich kon beschermen tegen invallen. Dit verdedigingswerk laat zien hoe de inwoners van Wittelte hun dorp verdedigden door gebruik te maken van natuurlijke en aangelegde landschapselementen, een slimme manier om hun veiligheid te waarborgen.
Het ontdekken van Wittelte-II biedt niet alleen een directe blik op de historische verdedigingsstrategieën van het verleden maar illustreert ook de noodzaak en de vindingrijkheid van gemeenschappen om zichzelf te beschermen in onzekere tijden. Dit maakt een bezoek aan deze plek een boeiende ervaring, die je dichter bij het begrijpen van het belang van dergelijke structuren in de geschiedenis brengt.
Geografische coördinaten: X 215.947 / Y 538.334
Provincie: Drenthe
Gemeente: Westerveld
Toponiem: –
Datering: ?
Oudst bekende functie: ?
Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].