fbpx Skip to main content

Archeotrail Gelderland

Bron: Albert Speelman | Locatie: Kasteel Lent/ Fort Knodsenburg

Ontdek de verdwenen kastelen langs de Waal!
Archeoloog Joris Habraken neemt je mee op een prachtige fietsroute langs een aantal van deze verdwenen kastelen die langs rivier de Waal liggen. Te beginnen bij kasteel Lent / Fort Knodsenburg. De ramp die zich hier heeft voltrokken betreft de 80-jarige oorlog waardoor het kasteel moest wijken voor het fort. De route vervolgt langs kasteel Doornik, een kasteel dat meerdere malen verwoest is door overstromingen en brand. Via de Waaldijk fietsen we richting Gendt en komen we langs de locatie waar ooit kasteel Hagevoort stond en nu enkel een gereconstrueerde toegangspoort nog aan het bouwwerk herinnert. We eindigen bij kasteel Doornenburg. Dit kasteel is verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna gereconstrueerd. Joris woont zelf in Lent en kent de streek goed vanuit zijn beroep als archeoloog bij de gemeentes Arnhem en Nijmegen. Luister naar verhalen over kastelen die eerder nog niet verteld zijn. Een unieke ervaring!

Praktische informatie

Trail 1: 10.00 uur
Aantal personen: 20 personen
Duur: 2 – 2,5 uur onder leiding van Joris, daarna ca. 45 min zelfstandig terugfietsen
Fietsroute: ca. 30 kilometer via Lent – Doornik – Gendt – Doornenburg, terug via Bemmel – Ressen – Lent
Startpunt:  Fort Knodsenburg. Het adres is Oosterhoutsedijk 47, 6663 KT Nijmegen (op het grasveld bij de Romeinse gezichtshelm).
De Archeotrail Gelderland is een fietsroute, dus neem je fiets mee.

Locaties

  • Kasteel Lent / Fort Knodsenburg
  • Huis Doornik
  • Kasteel Hagevoort
  • Kasteeltoren van Poelwijk
  • Kasteel Doornenburg

Belangrijke informatie

Bij NS Station Lent kan de auto worden geparkeerd (Hertog Eduardplein, 6663 BE Nijmegen). Let op: dit is betaald parkeren. Een andere mogelijkheid is de auto verderop in de omringende wijk te parkeren, dat is nog gratis. Fiets vervolgens naar het startpunt.

Eventueel kun je een OV-fiets huren bij NS-station Nijmegen. Vanaf dit station is het ca. 15 minuten fietsen naar het startpunt. Vanaf het startpunt fiets je met archeoloog Joris via Doornik en Gendt naar Doornenburg, een route van ca. 15 kilometer. De Archeotrail onder leiding van Joris eindigt bij kasteel Doornenburg.

Bij de horecagelegenheid van het kasteel kan een hapje of een drankje genuttigd worden en het kasteel kan op eigen gelegenheid worden bezocht (LET OP: dit is niet inbegrepen bij de Archeotrail). Boek via de website van kasteel Doornenburg alvast je ticket voor een rondleiding als je dit kasteel wil bezoeken, de ervaring leert dat de rondleidingen snel vol lopen. Hierna kun je zelf en op eigen tempo terugfietsen langs de rivier de Linge via Bemmel en voormalig kasteel Ressen. Hiervoor krijg je een kaart en routebeschrijving. De route terug loopt langs het kasteelterrein waar vroeger kasteel Ressen stond. En je passeert een landwinkel waar fruit en streekproducten worden verkocht. Dit deel van de route is ca. 15 kilometer en het duurt ca. 45 minuten om terug te komen bij het startpunt, kasteel Lent/fort Knodsenburg.

Wie neemt je mee op deze archeotrail

Joris Habraken

Joris Habraken is meer dan 20 jaar archeoloog, waarvan 12 jaar als Regioarcheoloog voor de gemeente Arnhem en nu als senior beleidsadviseur archeologie bij de gemeente Nijmegen. Hij heeft in deze hoedanigheid onderzoek gedaan naar verschillende kasteellocaties in de regio, waaronder een kasteel in Lent, kasteel Doornik en kasteel Ressen. Joris woont zelf in Lent en neemt je mee naar plekken waar je normaal niet komt.