fbpx Skip to main content

Archeotrail Drenthe en Groningen

Bron: Wikimedia Commons | Locatie: Landgoed Lemferdinge

Archeotrail Drenthe en Groningen – Fiets mee door een verdwenen kastelenlandschap
Wie in de Middeleeuwen door de Kop van Drenthe naar Groningen reisde, kwam onderweg veel kastelen tegen. In de nieuwe tijd groeiden sommige van deze burchten uit tot landgoederen met prachtige tuinen. Tegenwoordig is er maar weinig van deze historische gebouwen te zien. Maar wanneer je goed in het landschap kijkt, ontdek je sporen die wijzen op de locatie van deze gebouwen.

Archeologen Sandra Beckerman en Merel Spithoven nemen je mee op een fietstocht langs deze verdwenen kastelen en adellijke huizen in het gebied van Eelde-Paterswolde en Noordlaren. De tocht begint bij de Waterburcht in Eelde. Dit kasteelterrein is één van de weinige burchten in Nederland waar het middeleeuwse verdedigingssysteem, bestaande uit een stelsel van meervoudige wallen- en grachten, nog goed zichtbaar is boven de grond. Na een bezoek aan dit archeologisch monument, zet de tocht zich voort naar landgoed Lemferdinge. Daarna fietsen we door het beekdal van de Drentse Aa, langs Oosterbroek en Glimmen naar Noordlaren, om uiteindelijk te stoppen bij De Blankenhoeve. Tegenover deze plek lagen in de Middeleeuwen een kasteel en verschillende defensiewerken. Na afloop kun je op eigen initiatief wat drinken of eten bij Brasserie Kastanjehoeve. Daarna kun je zelf terugfietsen naar het startpunt van de route met de kaart en routebeschrijving die je hier van ons krijgt.

Praktische zaken

Trail starttijd: 13.00 – 15.00/15.30 uur (start bij Hoofdweg 16-20, Eelde)
Duur: 2 – 2,5 uur
Route: 25 kilometer via Eelde – Paterswolde – Glimmen – Eelde
Er kunnen per keer 20 personen meefietsen.

Locaties

  • De Waterburcht
  • Landgoed Lemferdinge
  • Het Bolwerk

De route start bij De Waterburcht in Eelde. De Archeotrail Drenthe en Groningen is een fietsroute, neem je eigen fiets mee naar het startpunt in Eelde. Bij De Waterburcht is ruimte om de auto te parkeren. Het adres is Hoofdweg 16-20, 9761 EG Eelde.

Geen eigen fiets? Een ov fiets huren bij NS station Groningen kan ook, vanuit daar is het ca. 40 minuten fietsen naar het startpunt van de route.

Wie nemen je mee op pad

Diana Spiekhout
Diana Spiekhout is archeoloog en landschapshistorica en is werkzaam voor het Fries Museum als conservator terpencultuur & middeleeuwen. In 2020 promoveerde zij op de dissertatie met de titel Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht; de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland tussen 1050 en 1450. Dit laat duidelijk zien dat ze een expert is op het gebied van middeleeuwse kastelen in deze omgeving! 

Sandra Beckerman
Sandra Beckerman promoveerde als archeologe aan de Rijksuniversiteit Groningen en is Tweede Kamerlid voor de SP. Zij is woonachtig in Groningen en was van 2007 t/m 2017 lid van Provinciale Staten te Groningen. Zij maakt zich in de politiek hard voor archeologie. Zo diende Beckerman in 2018 in de Tweede Kamer een motie in om artikel 9 van het Verdrag van Malta, waarin wordt afgesproken een breed publiek te betrekken bij archeologie, op te nemen in onze wetgeving.