Locatie: Borg Meyema
Ontdek de verdwenen steenhuizen en borgen in en rond de dubbelwierde Baflo – Rasquert
Een klein gebied dat vroeger bezaaid was met steenhuizen en borgen. Fiets mee met archeoloog Bert Nijboer langs zes terreinen, soms zichtbaar en soms enkel nog aanwezig onder onze voeten. Zo kennen we borgen die nog steeds bestaan (Breedenborg), zomerresidenties (Borg Mathenesse te Rasquert) en borgen die slechts kort hebben bestaan (Borg Mathenesse te Rasquert en in Mensingeweer). Bert doet onderzoek naar dit gebied en haar kasteelterreinen. Luister naar verhalen die eerder nog niet verteld zijn. Een unieke ervaring!
Praktische informatie
Trail 1: 10.00 – 12.00/12.30 uur
Trail 2: 13.30 – 15.30/16.00 uur
Aantal personen: 20 personen
Duur: 2 – 2,5 uur
Fietsroute: ca. 20 kilometer via Baflo – Rasquert – Breede – Mengsingeweer, vanaf daar terug naar Baflo
Startpunt: Station Baflo. Het adres is Stationsweg 2, 9953 RG Baflo. We verzamelen op de stoep voor het station.
De Archeotrail Groningen is een fietsroute, dus neem je fiets mee.
Locaties
- De Dingen, Baflo
- Middeleeuwse kerk, Baflo
- Borg Meyma, Rasquert
- Borg Mathenesse, Rasquert
- Borg ‘nieuw’ Mathenesse, Mensingeweer
- Breedenborg, Breede
Belangrijke informatie
Het NS Station Baflo is het begin en eindpunt van de fietstocht. In de omgeving van het station vindt je gratis parkeerplaatsen maar je kunt natuurlijk ook met de trein komen.
Eventueel kun je een OV-fiets huren bij NS-station Groningen die u dan vervolgens meeneemt in de Arriva trein naar Baflo. Vanaf het startpunt fiets je met archeoloog Bert via de Dingen naar Baflo, Rasquert, Mensingeweer en Breede. De Archeotrail onder leiding van Bert eindigt bij het NS station Baflo, al met al een route van nog geen 20 kilometer. Voor versnaperingen onderweg dient u zelf te zorgen. Tegenover het NS station is er een horecagelegenheid waar vanaf 14.00 uur een hapje of een drankje genuttigd kan worden (LET OP: dit is niet inbegrepen bij de Archeotrail).
Wie neemt je mee op deze archeotrail
Bert Nijboer
Bert Nijboer werkt als docent aan de Universiteit Groningen bij het Groningen Instituut voor Archeologie (GIA). Sinds 2021 is hij coördinator van het project Rasquert dat onder andere de opkomst van de adel onderzoekt in het gebied dat bekend staat als het Halfambt met de dubbelwierden Baflo en Rasquert als oudste en belangrijkste nederzetting. De neergang van de jonkers in de loop van de 17de / 18de eeuw is nauw verbonden met de opkomst van de Groninger herenboer. Dit zal tijdens de fietstocht duidelijk worden.