fbpx Skip to main content

Archeotrail Overijssel

Bron: Ellen Gundy | Locatie: Landgoed Rande

Archeotrail Overijssel

Rande en Nieuw Rande zijn prachtige landgoederen langs de IJssel met een lange gebruiks- en bewoningsgeschiedenis. Van de prehistorie, via de vele buitenhuizen tot aan de Koude Oorlog, het heeft allemaal sporen achtergelaten. Niet altijd zichtbaar, meestal verborgen in de bodem. Archeologen Davy Kastelein en Marijke Nieuwenhuis nemen je mee op hun Archeotrail rondwandeling over de landgoederen Rande en Nieuw Rande bij Deventer en brengen daar de buitenhuizen weer tot leven. De wandeling is ca. 5 km lang en zal ongeveer 2 uur duren.

Praktische informatie
Trail 1:
10.00 – 12.00 uur
Trail 2: 13.30 – 15.30 uur
Duur: 2 uur
Wandelroute: ca. 5 kilometer over landgoed Rande en Nieuw Rande
Startpunt: Op de parkeerplaats bij Hotel Gaia, adres: Schapenzandweg 3, 7431 PZ Diepenveen

Locatie

  • Roobrugge/Huis Roode Brug
  • Oud Rande
  • Nieuw Rande
  • Smets Rande

Belangrijke informatie

De wandelroute begint bij de parkeerplaats van Hotel Gaia, daar kan tevens de auto geparkeerd worden (Schapenzandweg 3, 7431 PZ Diepenveen). Bij de horecagelegenheid van Hotel Gaia kan een hapje of een drankje genuttigd worden (let op: dit is niet inbegrepen bij de Archeotrail).

Wie nemen je mee op deze archeotrail

Marijke Nieuwenhuis

Marijke Nieuwenhuis is provinciaal archeoloog van Drenthe. Ze woont echter in Overijssel, in Deventer en heeft een grote belangstelling voor de geschiedenis van en rond haar woonplaats. Zij vindt het belangrijk om archeologie te ontsluiten voor mensen en vertelt graag de verhalen die horen bij deze bijzondere archeologische plekken. En daar is deze Archeotrail heel geschikt voor!

Davy Kastelein

Davy Kastelein werkt als regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Achterhoek en is daarnaast werkzaam als zelfstandig archeologisch adviseur. Hij is bij veel archeologische onderzoeken betrokken geweest, ook in de omgeving van het landgoed Rande. Archeologie gaat voor hem niet alleen om de vondsten maar juist om het verhaal.