fbpx Skip to main content

Archeotrails 2020

Bron: Jan Voorbeeld. | Locatie: Slot Loevestein

Archeotrail

Op deze pagina vind je de wandel- en fietstochten die voor Dag van het Kasteel 2020 zijn geprogrammeerd.

Je kunt onder begeleiding van deskundige gidsen deze unieke kasteelvindplaatsen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Utrecht bezoeken.

Gelderland

ONTDEK DE STRIJDGESCHIEDENIS VAN DE BETUWE OP DE FIETS

In de Betuwe is ontzettend veel gevochten. De grote rivieren vormden cruciale strategische elementen, die met hand en tand verdedigd moesten worden. De Romeinen legden de rijksgrens langs de zuidoevers van de Rijn. In de middeleeuwen verschenen langs de rivieren grote kastelen. En in de 17e eeuw legde men gigantische verdedigingslinies – en forten aan.

In de Tweede Wereldoorlog bleek de brug bij Arnhem er een te ver, met alle gevolgen van dien. Deze strijdgeschiedenis komt aan bod tijdens een fietsrondleiding door archeoloog Joris Habraken. Joris woont zelf in Lent en kent de streek goed vanuit zijn beroep als Regioarcheoloog Arnhem. Hierdoor bezoek je onbekende plaatsen die eigenlijk niet toegankelijk zijn voor publiek. Luister naar verhalen over kastelen, die eerder nog niet verteld zijn. Een unieke ervaring!

LOCATIES

 • Fort Boven Lent
 • Kasteel de Stelt
 • Huis Doornik
 • Kasteel Ressen
 • Fort Beneden Lent

Kaartje: €10,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

We verzamelen om 09:30 uur bij Fort Boven Lent en we eindigen om ca. 16.30 uur bij Fort Beneden Lent.

De Archeotrail Gelderland is een fietsroute, dus neem je fiets mee naar het startpunt: Fort Boven Lent, Waaldijk 26 in Bemmel.
Eventueel kun je een OV-fiets huren bij NS-station Nijmegen. Vanaf dit station is het ca. 15 minuten fietsen naar het startpunt.

Lunch is niet inbegrepen. Er is ruimte in het programma om je eigen meegebrachte lunch te nuttigen. De route loopt langs een landwinkel waar fruit en streekproducten worden verkocht.

FIETSEN MET EEN ARCHEOLOOG

Joris Habraken is meer dan 20 jaar archeoloog, waarvan 9 jaar als Regioarcheoloog voor de gemeente Arnhem. Hij heeft in deze hoedanigheid onderzoek gedaan naar verschillende kasteellocaties is de regio, waaronder een kasteel in Lent, kasteel Doornik en kasteel Ressen. Joris woont zelf in Lent en neemt je mee naar plekken waar je normaal niet komt.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL GELDERLAND

09:30

Fort Boven Lent

Waaldijk 26, Bemmel

Verzamelen bij de parkeerplaats

09:45

Kasteel de Stelt

Waaldijk 26, Bemmel

10:30

Waaldijk 24, Bemmel

11:15

Huis Doornik

Doornik 1a, Bemmel

12:30

LUNCH

Ressen

13:00

Kasteel Ressen

Ressen

14:30

Fort Beneden Lent

Zaligestraat 6, Nijmegen

Groningen

FIETS MEE DOOR EEN VERDWENEN KASTELENLANDSCHAP

Wie in de Middeleeuwen door de Kop van Drenthe naar Groningen reisde, kwam onderweg veel kastelen tegen. In de nieuwe tijd groeiden sommige van deze burchten uit tot landgoederen met prachtige tuinen. Tegenwoordig is er maar weinig van deze historische gebouwen te zien. Maar wanneer je goed in het landschap kijkt, ontdek je sporen die wijzen op de locatie van deze gebouwen.

Archeologen Sandra Beckerman en Diana Spiekhout nemen je mee op een fietstocht langs deze verdwenen kastelen en adellijke huizen in het gebied van Eelde-Paterswolde, Glimmen en Noordlaren. De tocht begint bij de Waterburcht in Eelde. Dit kasteelterrein is één van de weinige burchten in Nederland waar het middeleeuwse verdedigingssysteem, bestaande uit een stelsel van meervoudige wallen- en grachten, nog goed zichtbaar is boven de grond. Na een bezoek aan dit archeologisch monument, zet de tocht zich voort naar landgoed Lemferdinge. Daarna fietsen we door het beekdal van de Drentse Aa, langs Oosterbroek en Glimmen naar Noordlaren, om uiteindelijk te stoppen bij horecagelegenheid De Blankenhoeve. Tegenover deze plek lagen in de Middeleeuwen een kasteel en verschillende defensiewerken. In de Blankenhoeve bezoek je een presentatie over het functioneren van deze bouwwerken. Ook wordt besproken hoe het kastelenlandschap in de kop van Drenthe en het Gorecht tot stand is gekomen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

We verzamelen om 10.00 uur bij De Waterburcht in Eelde en we eindigen om ca. 15.00 uur bij de Blankehoeve in Noordlaren.  De Archeotrail Groningen is een fietsroute, neem je eigen fiets mee naar het startpunt in Eelde.

Lunch is niet inbegrepen. Op eigen gelegenheid lunchen kan bij restaurant de Blankehoeve in Noordlaren.

 

LOCATIES

 • Lemferdinge, Eelde-Paterswolde
 • De Waterburcht, Eelde
 • Het Bolwerk/Blankeweer, Noordlaren

Kaartje: €10,-

 

OP PAD MET DIANA SPIEKHOUT EN TWEEDE KAMERLID SANDRA BECKERMAN

Diana Spiekhout is een bevlogen archeologe. Ze is conservator Middeleeuwen en Terpencultuur bij het Fries Museum en promoveert momenteel aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp: Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht. Een interdisciplinair onderzoek naar de samenhang tussen landschappelijke ligging, morfologie en maatschappelijke status van kastelen. Ze publiceert in verschillende kranten en tijdschriften.

Sandra Beckerman promoveerde als archeologe aan de Rijksuniversiteit Groningen en is Tweede Kamerlid voor de SP. Zij is woonachtig in Groningen en was van 2007 t/m 2017 lid van Provinciale Staten te Groningen. Zij maakt zich in de politiek hard voor archeologie. Zo diende Beckerman in 2018 in de Tweede Kamer een motie in om artikel 9 van het Verdrag van Malta, waarin wordt afgesproken een breed publiek te betrekken bij archeologie, op te nemen in onze wetgeving.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL GRONINGEN

TIJD
LOCATIE
ADRES
OPMERKINGEN

10:00

De Waterburcht

Hoofdweg 16-20, Eelde

Verzamelen op parkeerplaats.

11:15

Lemferdinge

Lemferdingerlaan 2, Paterswolde

12:00 – 13:00

Lunch

Blankehoeve, Noordlaren

Op eigen gelegenheid in restaurant

14:00

Het Bolwerk / Blankeweer

Blankehoeve, Noordlaren

Presentatie in een zaal bij restaurant Blankehoeve.

Utrecht

ARCHEOLOGISCHE VERTELWANDELING OP DE GREBBEBERG

Ga mee met verhalenverteller Gottfrid van Eck op een vertelwandeling op en rond de Grebbeberg! Op deze heuvel komen honderden, zo niet duizenden jaren van verdediging en strijd samen. Van een vroegmiddeleeuwse ringwalburg tot de loopgraven en het militaire ereveld uit de Tweede Wereldoorlog. Deze archeologische route bevat een schat aan historische relicten en verhalen! 

LOCATIES

 • Kasteel Heimerstein
 • Heimenberg
 • Grebbeberg

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

De Archeotrail Utrecht kent twee starttijden: 11:00 en 14:00.
Parkeer op de parkeerplaats bij het Militair Ereveld, Grebbeweg 123 in Rhenen. Vanuit hier start de vertelwandeling.

OP PAD MET VERHALENVERTELLER GOTTFRID VAN ECK

Gottfrid van Eck is maker van verteltheater- en muziekproducties. Hij verzorgt onder andere Storytrails (vertelwandelingen) in oude binnensteden, op forten, kastelen en landgoederen. Samen met regisseur Henke Lever heeft Gottfrid voor Dag van het Kasteel 2020 de Archeotrail Utrecht vormgegeven.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL UTRECHT

TIJD
LOCATIE
ADRES

11:00 – 13:00

Archeotrail Utrecht 1

Grebbeweg 123, Rhenen

14:00 – 16:00

Archeotrail Utrecht 2

Grebbeweg 123, Rhenen

Overijssel

REIS PER BUS MEE LANGS BIJZONDERE KASTELEN EN BUITENPLAATSEN EN HUN LANDGOEDEREN

Archeologen Marijke Nieuwenhuis en Albert Vissinga nemen je mee langs deze bijzondere locaties in Overijssel. Vanuit Windesheim bij Zwolle zakken we via De Gelder in Wijhe De Haere in Olst af naar Oud Rande in Diepenveen. In deze route is het thema oorlog heel mooi verweven. Zo bekijken we niet alleen ruïnes en restanten van kasteelplaatsen, maar komen ook verhalen en herinneringen aan verschillende oorlogen aan bod. En bezoeken we een schuilkerkje dat ten tijde van de reformatie werd gebruikt voor de katholieke eredienst. Een lichter thema dat we tijdens deze archeotrail zullen aanstippen zijn de tuinen en parken ontworpen door de Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer.

PRAKTISCHE INFORMATIE

We verzamelen om 09.30 uur bij Carpoolplaats P+R Epse-Deventer langs de A1. Dit is de opstaplocatie voor de bus. Hier kun je je auto parkeren. Om ca. 16.45/17.00 uur keren we terug op deze locatie. Lunch is niet inbegrepen, wel is het mogelijk om bij cafe/restaurant Kasteel de Haere op eigen kosten te lunchen.

LOCATIES

 • Huis Windesheim, Windesheim
 • Huis de Gelder, Wijhe
 • De Haere, Olst
 • Oud Rande, Diepenveen

Kaartje: €15,-

 

OP PAD MET MARIJKE NIEUWENHUIS EN ALBERT VISSINGA

Marijke Nieuwenhuis is regio-archeoloog bij stichting Het Oversticht in Overijssel. Zij vindt het belangrijk om archeologie te ontsluiten voor mensen. Bij Het Oversticht werkt zij aan publieksgerichte en educatieve projecten en houdt zich als regio-archeoloog bezig met de advisering met betrekking tot archeologisch onderzoek. Ook het begeleiden van amateurarcheologen, het organiseren van kijk- en determinatiedagen, tentoonstellingen en het schrijven van artikelen behoren tot haar takenpakket.

Albert Vissinga is regio-archeoloog bij stichting Het Oversticht in Overijssel. Hij adviseert het brede publiek over de waarde van de archeologie, en over nut en noodzaak van archeologisch onderzoek zonder eenieders belang uit het oog te verliezen. Daarnaast vertelt hij graag het verhaal van het verleden door het geven van lezingen, zich in te zetten bij historische festivals en het verzorgen van rondleidingen op het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Deventer.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL OVERIJSSEL

TIJD
WAT
WAAR
EXTRA INFO

09:30

Verzamelen en opstappen tourbus

Carpool P+R Epse Deventer

09:45 uur vertrek richting Windesheim

10:00

Huis Windesheim

Windesheim

11:30

Huis De Gelder

Wijhe

13:00

Lunch bij Kasteel De Haere

Haereweg 4, Olst

Lunch op eigen gelegenheid kasteel De Haere

14:00

Kasteel De Haere

Haereweg 4, Olst

15:30

Oud Rande

Diepenveen

16:45 / 17:00

Terug op carpoolplaats Epse-Deventer

Carpool P+R Epse Deventer