Buitenplaats Bosbeek

PROGRAMMA

Alex Bakker neemt ons mee de geschiedenis in van dit huis. Hij zal een presentatie verzorgen over de buitengewone oorlogsgeschiedenis van Huize Bosbeek. Hij vertelt onder andere over het tragische levensverhaal van het Duits-Joodse echtpaar Gutmann. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze door de Duitsers misleid en hun waardevolle kunstcollectie werd meegenomen.  

 

 

Ook komt Simon Goodman aan het woord. Hij is de kleinzoon van de vroegere bewoners van Bosbeek en probeert nog altijd de geroofde kunstcollectie van zijn grootouders terug te krijgen.  Zijn speurtocht leidt ons terug naar de vroegere bewoners van het huis.  Alex Bakker gaat online met hem in gesprek over zijn speurtocht. Voor het eerst wordt op deze plek het verhaal van deze vroegere bewoners van het huis verteld. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

VOLGT NOG.

VOORSTELLING 1: 11.00

VOORSTELLING 2: 13.00

VOORSTELLING 3: 15.00

 

LOCATIE

De zeventiende eeuwse buitenplaats Bosbeek wordt in de jaren twintig gekocht door het Duits-Joodse echtpaar Gutmann; een rijke bankiersfamilie die zich bekeerden tot het protestantisme. Zij hoopten gespaard te blijven van vervolging vanwege hun grote, zeer waardevolle kunstverzameling die als ruilmiddel voor hun veiligheid zou dienen. Maar ze werden misleid, de kunst werd geroofd en het echtpaar Gutmann vond de dood in een concentratiekamp. Na de bevrijding werd Huize Bosbeek een opvangoord voor kinderen van NSB’ers van wie de ouders geïnterneerd waren. Twee jaar later werd het een instelling (gevangenis/heropvoedingshuis) voor jeugdige politieke delinquenten die tijdens de Tweede Wereloorlog de kant van Duitsland hadden gekozen. Een schrijnende tegenstelling met de vooroorlogse jaren van vrede en voorspoed in Huize Bosbeek. Tegenwoordig wonen de zusters van de congregatie van de Zusters van de Voorzienigheid op de buitenplaats.  

ADRES

Buitenplaats Bosbeek

Glipperdreef 209

2104 GW, Heemstede

Noord-Holland

BEREIKBAARHEID

Volgt nog.