Buitenplaats Bosbeek

PROGRAMMA

Historicus Alex Bakker neemt ons mee met de geschiedenis van dit huis. Hij zal een presentatie verzorgen over de buitengewone oorlogsgeschiedenis van Huize Bosbeek. Het tragische levensverhaal van de van oorsprong Duits-Joodse echtelieden Gutmann komt aan bod. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze door de Duitsers misleid. Hun waardevolle kunstcollectie werd meegenomen. Het echtpaard Gutmann werd gedeporteerd en vermoord.  

Bekijk een video met Simon Goodman. Hij is de kleinzoon van de vroegere bewoners van Bosbeek. Hij probeert nog altijd de geroofde kunstcollectie van zijn grootouders terug te krijgen. Voor het eerst wordt op deze plek het verhaal van deze vroegere bewoners van het huis verteld.

 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Neem de ingang door de poort met opschrift BOS BEEK en de hoofdingang van het oude huis. De lezing in de voormalige salon. Daarna volg je een kleine rondleiding in het huis en kunt je het park bezoeken.

Kaarten kosten €10,- per stuk.
Bosbeek is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 11.00

VOORSTELLING 2: 13.00

VOORSTELLING 3: 15.00

 

LOCATIE

De zeventiende eeuwse buitenplaats Bosbeek wordt in de jaren twintig gekocht door het Duits-Joodse echtpaar Gutmann; een rijke bankiersfamilie die zich bekeerden tot het protestantisme. Zij hoopten gespaard te blijven van vervolging vanwege hun grote, zeer waardevolle kunstverzameling die als ruilmiddel voor hun veiligheid zou dienen. Maar ze werden misleid, de kunst werd geroofd en het echtpaar Gutmann vond de dood in een concentratiekamp. Na de bevrijding werd Huize Bosbeek een opvangoord voor kinderen van NSB’ers van wie de ouders geïnterneerd waren. Twee jaar later werd het een instelling (gevangenis/heropvoedingshuis) voor jeugdige politieke delinquenten die tijdens de Tweede Wereloorlog de kant van Duitsland hadden gekozen. Een schrijnende tegenstelling met de vooroorlogse jaren van vrede en voorspoed in Huize Bosbeek. Tegenwoordig wonen de zusters van de congregatie van de Zusters van de Voorzienigheid op de buitenplaats.  

ADRES

Buitenplaats Bosbeek
Glipperdreef 209
2104 GW, Heemstede
Noord-Holland