BUITENPLAATS DJOERANG

EEN BRIEF UIT JAVA

Djoerang is genoemd naar de plantage op Java van de familie Hasselman, vanaf ± 1850 de bewoners van dit omstreeks 1830 gebouwde huis. De huidige bewoner, Huib van Everdingen, is een nakomeling van de familie, die ook gelieerd is aan Johannes van den Bosch, de bedenker van het cultuurstelsel.

Speciaal voor deze Dag van het Kasteel heeft student Siebe Brockötter zich verdiept in de familie Hasselman en hun rol in Indonesië en hij is daarbij gestuit op interessante documenten en tekeningen. Zo laat Benjamin Hasselman zich in een persoonlijke brief kritisch uit over het cultuurstelsel en maakt hij melding van de positie van ‘slaven’. Welke werkelijkheid ging er schuil achter die brief?

Op de dag van het kasteel ontvangt Huib van Everdingen je in de eetkamer van het huis, waar hij en Siebe hun bevindingen zullen delen. De bronnen liggen daarbij letterlijk op de eettafel. Carola Eijsenring zal het programma leiden en voorzien van een eigenzinnige performance.

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Het programma duurt ca. 50 minuten. De entree bedraagt €10,-. Verzamelen bij de voordeur van het huis.

OPVOERING 1: 11:30
OPVOERING 2: 13:30

 

OVER PERFORMER CAROLA EIJSENRING

Carola Eijsenring (1954, Den Haag) is geboren uit Nederlands-Indische ouders, en opgegroeid in Nederland en Suriname. Door de vele omzwervingen in de familie waren er altijd verhalen. Vanuit deze verteltraditie is ze haar eigen verhalen gaan schrijven. In de negentiger jaren kwam daar de poëzie bij. Ze is eigenaar van haar bedrijf Indigo-Wereld, met als kernmissie ‘het verbinden van werelden van verschil’. Door het delen van verhalen deel je niet alleen informatie met elkaar, maar minstens zo belangrijk .. ook emoties. Voorop staat de verbinding, in vrijheid en alle verscheidenheid, met jezelf en elkaar. Van huis uit orthopedagoog, heeft ze ruim 35 jaar werkervaring op het sociaal-cultureel-educatieve snijvlak, steeds vanuit een multiculturele invalshoek.

LOCATIE

Landhuis Djoerang
Uiterdijk 62
4011EW Zoelen
Gelderland

Landhuis Djoerang is een particulier bewoond huis dat normaal niet toegankelijk is voor bezoekers.