fbpx Skip to main content

Ook de komende drie jaar kan Dag van het Kasteel weer rekenen op een bijdrage van €360.000 van de VriendenLoterij. Door dit prachtige bedrag kan Stichting Dag van het Kasteel, dankzij de VriendenLoterij, voor het eerst de publieksprijs ‘Meest romantische kasteel van Nederland’ organiseren. Alle kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en paleizen in Nederland, die zich voor 1 april hadden aangemeld voor Dag van het Kasteel, zijn welkom om mee te dingen naar deze bijzondere prijs. Het kasteel dat de meeste stemmen krijgt van het publiek wint een prijs van €15.000. Niet alleen de deelnemende kastelen maken kans op een prijs: onder het publiek wordt ook een prijs verloot. Je stem uitbrengen kan via www.kastelenverkiezing.nl. De winnaar maakt kans op een overnachting in één van Nederlands mooiste kastelen, inclusief diner.

Stem en win!

Achterban
Vanaf 3 april 2023 kan iedereen vanaf 18 jaar zijn of haar keuze doorgeven via www.kastelenverkiezing.nl. Eind april wordt de voorlopige tussenstand bekend gemaakt. Het publiek heeft dan nog tot en met 1 mei 2023 de kans om zijn favoriete kasteel aan die felbegeerde prijs te helpen. Het publiek wordt door de deelnemende kastelen aangemoedigd om te stemmen voor hun favoriete kasteel. De verwachting is dat kastelen hun directe achterban – buren, vrijwilligers, dorpsgenoten, liefhebbers – aanspreken om voor hen te kiezen.

Frank Louhenapessy, bestuurslid van Stichting Dag van het Kasteel: “€15.000 is een zeer serieus bedrag, waarmee de VriendenLoterij heel tastbaar bijdraagt aan behoud van ons erfgoed. Wij willen met deze wedstrijd kastelen aanmoedigen om hun publiek te betrekken en de competitie aan te gaan. Dankzij de steun van de VriendenLoterij kunnen we op een leuke, frisse manier veel meer mensen kennis te laten maken met ons prachtige erfgoed”.

Juryberaad
De stembus sluit op 1 mei 2023 om 23.59 uur. Een driekoppige jury onder leiding van bestuurslid Frank Louhenapessy maakt bekend wie van de drie hoogst geëindigde kastelen de prijswinnaar is. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs vinden plaats bij het winnende kasteel tijdens Dag van het Kasteel, 29 mei (Tweede Pinksterdag). Het winnende kasteel ontvangt dan een cheque ter waarde van €15.000. Daarnaast wordt ook de publiekswinnaar die dag bekend gemaakt.

Toekomstmuziek
De kastelenverkiezing wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Dankzij hun bijdrage kan de Stichting Dag van het Kasteel de komende drie jaar een prijs uitreiken, elk jaar met een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor ‘het meest romantische kasteel’ omdat veel kastelen een sprookjesachtig uiterlijk hebben door hun prachtige interieurs en weelderige tuinen en parken. Ook kiezen veel bruidsparen tegenwoordig ervoor te trouwen in een kasteel of kasteeltuin.

Voor deelname aan de competitie moeten kastelen, buitenplaatsen en paleizen maar aan één voorwaarde voldoende: ze hebben zich op tijd hebben aangesloten bij het netwerk van kastelen dat op de Dag van het Kasteel, Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, de deuren opent voor het grote publiek.