Bij Ede ligt Huis Kernhem. Dit landgoed werd in de jaren 70 samen met het omliggende park geschonken aan de gemeente van Ede door de laatste particuliere eigenaresse, Sophie gravin van Aldenburg Bentinck. Deze gravin is ook nazaat van de befaamde Charlotte Sophie van Aldenburg, die door haar feministische en impulsieve houding voor nogal wat op schudding zorgde in de Duitse Prinselijke hofhoudingen in de 18de eeuw. Zo had ze een hechte vriendschap met Voltaire en zou volgens sommige zelfs de inspiratiebron voor een personage in zijn meesterwerk ‘Candide, ou l’optimsime’ zijn geweest.
De latere Sophie gravin Aldenburg Bentinck lijkt de avontuurlijke geest van Charlotte Sophie geërfd te hebben. Zij keerde namelijk na de bevrijding in 1945 terug op haar ouderlijke huis Middachten. Al snel bleek echter dat het brave bestaan dat haar ouders voor haar in uitgestippeld hadden niet helemaal wat de gravin ingedachte had. Zij droomde van een avontuurlijk leven waarin ze de wijde wereld in zou trekken en zou werken. Haar ouders wisten niet wat ze aan moesten met hun verveelde dochter en besloten haar naar de familie Croy in België gestuurd. Met wat zakgeld van haar ouders vertrok ze naar Brussel. Helaas was het in Brussel ook kommer en kwel; haar gastheer en –vrouw hadden een niet al te denderend huwelijk waar zij midden tussenin kwam te zitten. Tijdens haar verblijf in Brussel bezocht zij verscheidende bals en kwam in aanraking met jonge nette heren. Sophie had er echter weinig zin in om rond geparadeerd te worden door deze ijdeltuiten en raakte geïntrigeerd door een Russische fotograaf die rondliep op één van deze gala’s. Hij haalde haar over te poseren voor een aantal pikante foto’s. Sophie besefte te laat pas dat er een mogelijkheid was dat haar ouders de foto’s ook te zien zouden kunnen krijgen. Daarboven op kwam ook nog dat ze al haar geld voor de terugreis er doorheen had gejaagd. Beschaamd durfde ze niet terug naar huis te keren en besloot dat het tijd was voor haar avontuur. Ze kwam in een Brusselse kroeg twee Amerikaanse legerofficieren tegen die op weg naar Parijs. In een opwelling besloot ze bij hun in de legerjeep te springen en weg was ze! Onderweg maakte ze Noord-Frankrijk onveilig en besloten de bloemetjes maar eens goed buiten te zetten in Parijs. Het impulsieve gezelschap had helaas geen rekening gehouden met de prijs van een overnachting in de Franse hoofdstad. Gelukkig wist Sophie nog wel een adres in de buurt van Parijs waar zij zouden kunnen verblijven, het voordeel van een uitgebreide familie in heel Europa. Midden in de nacht, na uren in het pikkedonker rondgereden te hebben, zoekende naar het mogelijk logeeradres bonsde zij op de deur van een kasteeltje ten noorden van Parijs. Sophie wist zich binnen te praten met een beroep op haar familiebanden en kon uiteindelijk op een provisorisch slaapplekje rekenen. Later trouwde zij met een Napolitaanse graaf waarmee ze in Italië een nieuw leven begon. Het huis Kernhem dat zij van haar vader erfde besloot ze aan de gemeente Ede te schenken.
Huis Kernhem doet dit jaar mee aan Dag van het Kasteel en zal mee doen in het programma familiebanden. Bent u geïnteresseerd in de avonturen van Gravin Sophie? Voor meer informatie en deelname aan het programma klik dan op deze link.