Skip to main content

Een kasteel dat nooit het licht heeft gezien: Kasteel Hulsvoorde

Kasteel Hulsvoorde | Drenthe

07 april 2025 | Dag van het Kasteel


Het verhaal over kasteel Hulsvoorde kan beter een legende worden genoemd. Kasteel Hulsvoorde heeft namelijk nooit echt zijn schaduw over Drenthe mogen werpen. In 1395 hadden de Drenten grootse plannen voor deze versterking, waarschijnlijk gelegen nabij de huidige Hulsvoorderdijk, een plek die strategisch gekozen was bij een doorwaadbare plaats (een ‘voorde’). Maar voordat Hulsvoorde kon uitgroeien tot een bolwerk van macht, stak bisschop Frederik van Blankenheim er een stokje voor. In de wirwar van middeleeuwse politiek had Frederik verdragen gesloten met de Friezen en de Drenten waarbij werd afgesproken dat, zodra hij Coevorden veroverde, de bouw van Hulsvoorde gestaakt zou worden. De Drenten, misschien wat tegen hun zin, stemden in en het kasteel werd afgebroken voordat het een kans kreeg te schitteren. 

Geografische coördinaten: –
Provincie: Drenthe
Gemeente: –
Toponiem: –
Datering: 1395
Oudst bekende functie: versterking van partij
Archeologie: –
Bouwgeschiedenis: –
Iconografie: –

Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart

Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].