fbpx Skip to main content

Eieren op de paastafel

Nederland | Nederland

28 maart 2024 | Linda Prins


Tijdens het paasweekend worden er door heel het land speciale activiteiten georganiseerd bij kastelen. Veel van deze activiteiten hebben ook te maken met eten, denk hierbij aan het paasontbijt, de paasbrunches maar ook aan alle kastelen waar je deze dagen eitjes kan komen zoeken. Wat heeft deze traditie eigenlijk met het paasfeest te maken? 

Waarom paaseitjes?
Pasen is een christelijke feestdag maar toch vinden paaseitjes waarschijnlijk hun oorsprong buiten het christendom. Waar de traditie met paaseieren precies vandaan komt is onduidelijk, lang werd het verbonden aan de legende rond een oude Angelsaksische god maar hier zijn eigenlijk geen bewijzen voor. Ook zijn er geen bewijzen voor een verbinding met oude Germaanse tradities.  

Wel weten we dat eieren al heel lang worden gezien als symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Er was bijvoorbeeld een Germaanse traditie waarin ze eieren aten tijdens offer maaltijden voor de vruchtbaarheidsgodin.  

Waarom zoeken we paaseitjes?
Tijdens Pasen eten we echter niet alleen eieren we verstoppen en zoeken ze ook. Deze traditie komt wel uit het christendom. De periode voor Pasen is de vastenperiode waar katholieken geen vlees of eieren eten. Tijdens Pasen konden mensen dus voor het eerst weer eieren eten. De eieren die niet meer eetbaar waren konden worden beschilderd of verstopt als activiteit voor de kinderen.  

Ook werden de paaseieren vroeger niet verstopt door de paashaas maar door gevleugelde kerkklokken uit Rome. De klokken zouden de eieren door heel Europa brengen om het einde van de vastenperiode te vieren maar ze onderweg overal laten vallen waardoor mensen hiernaar opzoek moesten gaan.  

Bronnen:
IsGeschiedenis, Oorsprong van het paasei,  https://isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong-van-het-paasei (geraadpleegd op 28-3-2024).
Historiek, Paaseieren en de Paashaas- een korte geschiedenis, https://historiek.net/paaseieren-paashaas-korte-geschiedenis/148282/ (geraadpleegd op 28-3-2024).
Spraakmakers, NPO radio 1, Waarom verstoppen we paaseitjes en waar komt de paashaas vandaan, https://www.nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/c18f7b88-9123-4224-bf32-cfa5b15c5986/waarom-verstoppen-we-paaseitjes-en-waar-komt-de-paashaas-vandaan (geraadpleegd op 28-3-2024).

Afbeeldingen:
Afbeelding 1: paaseieren. Foto door: ikonact. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bg-easter-eggs.jpg

Afbeelding 2: postkaart met paasbellen. https://www.frenchtoday.com/blog/french-culture/french-traditions-easter-egg-lamb-meal-traditional/