fbpx Skip to main content

PROGRAMMA OVER DE GRENS 2019

Tijdens Dag van het Kasteel zetten verschillende buitenplaatsen en kastelen hun deuren open om bezoekers de kans te geven om in een unieke historische setting een muzikale tijdreis naar het verleden te maken. Bij het deelprogramma De Franse Periode wordt klassieke muziek van gebroeders Jean-Piere en Jean-Louis Duport ten gehore gebracht. Het cello Duo ‘Two of a Kind’ neemt samen met verteller Otto Lussenburg luisteraars mee naar de tijd van de Franse revolutie met zijn idealen van liberté, egalité, fraternité. De concerten vinden plaats in het prachtige kasteel Amerongen, dat zelf ook een rijk muzikaal verleden kent.

MUSICI

De muziek voor het deelprogramma Franse periode zal worden verzorgd door het Duo ‘Two of a Kind’. Otto Lussenburg zal aan de hand van de muziek het verhaal vertellen van de verlichting en de Franse revolutie.

Sebastiaan van den Bergh

Hanne Steffers

Otto Lussenburg

LOCATIE

Kasteel Amerongen is verbonden met het muzikale verleden van de familie Van Reede, hun unieke instrumenten en de 18de -eeuw. Het einde van de 18de-eeuw was een onrustige tijd in Europa en de revolutie bleef niet beperkt tot Frankrijk. Toen in 1795 de revolutionaire Franse legers Nederland binnenvielen sloegen de Oranjegezinde leden van de familie Van Reede samen met Willem V op de vlucht naar Engeland. Dit alles maakt kasteel Amerongen tot de perfecte locatie voor het muziekprogramma over de Franse Periode dat voor Dag van het Kasteel is samengesteld. De uitvoeringen vinden plaats in de oranjerie van het kasteel.

ADRES

Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK Amerongen
Utrecht

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Het concert duurt ongeveer 50 minuten. Tickets voor een uitvoering kosten €10,- per stuk. Toegang tot het kasteelmuseum van Amerongen is niet inbegrepen.

VOORSTELLING 1: 13:30
VOORSTELLING 2: 15:00
HISTORISCHE CONTEXT

In 1789 schudde Europa op haar grondvesten. In Frankrijk was een revolutie uitgebroken. De revolutionaire opstandelingen riepen een Republiek uit en de Franse koning werd afgezet (en later onthoofd). De principes van de verlichtingen, zoals vrijheid en gelijkheid, stonden centraal in de Revolutie. In 1794 vielen de Franse revolutionaire legers Nederland binnen en verdreven al snel de stadhouder Willem V van Oranje-Nassau. De Fransen en hun aanhangers doopten Nederland om tot de ‘Bataafse republiek’. Napoleon Bonaparte nam echter het roer in Frankrijk over en liet zich in 1804 tot keizer kronen. Napoleon benoemde zijn broer Lodewijk tot koning van Holland. De Franse keizer was echter ontevreden over Lodewijk en besloot in 1810 om Nederland bij Frankrijk zelf in te lijven. In 1815 leed Napoleon zijn definitieve nederlaag bij de slag van Waterloo, waarna de Oranjes nu als koning van het nieuwe koninkrijk der Nederlanden regeerden.

MUZIEK

Tijdens de Franse revolutie was de muziek die tot de classicistische stijl hoorde nog steeds erg populair. De Verlichtingsidealen leidden er echter toe dat klassieke muziek niet langer alleen meer iets van de elite was. Niet alleen de hoge lagen van de samenleving, maar ook de burgers moesten ook van de muziek kunnen genieten. Zo ontstond er onder de burgerij hun eigen muziekleven. Musici in Parijs organiseerden reeksen openbare concerten (onder andere de ‘concerts spirituels’).