fbpx Skip to main content

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor het behoud van buitenplaatsen, kastelen en landgoederen. Toch kan het vinden én binden van enthousiaste vrijwilligers in de erfgoedsector uitdagend zijn. Tijdens een online kennissessie in 2023 deelde Marloes Wellenberg van Erfgoedhuis Zuid-Holland meer over de werking en voordelen van een speciaal opgericht platform: Erfgoedvrijwilliger.nl.

Wat is erfgoedvrijwilliger.nl?
Erfgoedvrijwilliger.nl is een platform dat vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector samenbrengt. Denk aan musea, monumenten, historische verenigingen, maar ook kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Het doel is simpel: enthousiaste vrijwilligers koppelen aan organisaties die hun hulp goed kunnen gebruiken.

Waarom Erfgoedvrijwilliger.nl?
Erfgoedvrijwilliger.nl biedt meer dan alleen een vacaturebank. Het platform helpt organisaties om hun aanbod aantrekkelijk en toegankelijk te presenteren. Dit maakt het eenvoudiger voor vrijwilligers om een passende plek te vinden en biedt organisaties de kans om hun unieke erfgoedprojecten en vrijwilligersmogelijkheden extra onder de aandacht te brengen.

Hoe werkt het?
Op Erfgoedvrijwilliger.nl kunnen organisaties hun vacatures plaatsen en presenteren wat ze uniek maakt. Vrijwilligers kunnen zich inschrijven, zoeken op locatie of interesse, en direct reageren op de aangeboden vrijwilligersmogelijkheden. Het platform is bovendien gratis en laagdrempelig, wat het ideaal maakt voor zowel nieuwe als ervaren vrijwilligers.

Naar de website van erfgoedvrijwilliger.nl

Kennissessie maart 2023 met Marloes Wellenberg.
Marloes is historicus, met speciale interesse in cultuurgeschiedenis, en heeft ze een achtergrond in bedrijfscommunicatie. Haar gecombineerde interesse voor geschiedenis en communicatie komt als rode draad terug in haar dagelijkse werk, waarin ze zich voornamelijk bezighoudt met publieksbereik.
Bekijk hieronder de video.

EEN GOUDEN REGEL: BEGELEIDEN IS DE SLEUTEL TOT SUCCES

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen de erfgoedsector. Maar het vinden én vasthouden van enthousiaste vrijwilligers kan een uitdaging zijn. Hier komen de “Zes B’s” van vrijwilligersbeheer in beeld: beschrijven, binnenhalen, begeleiden, basisvoorwaarden, belonen, en beëindigen. Gebruik de zes B’s en bouw aan een betrokken groep vrijwilligers die met trots en plezier bijdragen aan het behoud van ons cultureel erfgoed! Maak daarbij gebruik van coördinatoren waar vrijwilligers terecht kunnen met hun ideeën, of creëer een online prikbord om de communicatie en inspiratie onderling te stimuleren.

1

Beschrijven

Een goed begin is het halve werk. Maak een duidelijke omschrijving van de functie. Wat wordt er verwacht, welke vaardigheden zijn nodig en hoe draagt deze rol bij aan het grotere geheel? Dit helpt niet alleen bij de werving, maar zorgt ook voor duidelijkheid bij de vrijwilliger.
2

Binnenhalen (werven)

Werven van vrijwilligers is vaak makkelijker dan het behouden van deze mensen. Een mooie vacaturetekst en een passend wervingsplatform kunnen helpen om de aandacht te trekken, bijvoorbeeld via Erfgoedvrijwilliger.nl. Let op dat je ook tijdens de werving de juiste verwachtingen schept.
3

Begeleiden

Het begeleiden van vrijwilligers is misschien wel de belangrijkste stap van allemaal. Een warm welkom, regelmatige feedback en oprechte interesse in de persoon achter de vrijwilliger zijn essentieel. Mensen blijven wanneer ze zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Zorg daarom voor een aanspreekpunt en bied begeleiding op maat aan. Dit versterkt de motivatie en vergroot de kans dat vrijwilligers zich langdurig aan je organisatie verbinden.
4

Basisvoorwaarden

Vrijwilligers hebben, net als medewerkers, behoefte aan goede basisvoorwaarden. Zorg voor heldere afspraken, bijvoorbeeld over werktijden, verantwoordelijkheden en de aanwezigheid van benodigde materialen. Vrijwilligers zullen zich eerder betrokken voelen als ze in een professionele omgeving werken met goede basisvoorwaarden.
5

Belonen

Vrijwilligers werken vanuit passie, maar een blijk van waardering kan een groot verschil maken. Dit hoeft niet groots te zijn; een bedankje, een jaarlijkse borrel, of een persoonlijk kaartje kan al genoeg zijn. Wanneer vrijwilligers zich gewaardeerd voelen, blijven ze vaak langer betrokken.
6

Beëindigen

Soms komt er een moment dat een vrijwilliger besluit te stoppen. Dit proces goed begeleiden is minstens zo belangrijk als de eerdere stappen. Zorg dat vrijwilligers op een positieve manier afscheid nemen; dit houdt de deur open voor een mogelijke terugkeer in de toekomst en versterkt hun betrokkenheid bij het erfgoedproject.

HOE KUN JE JONGEREN BEREIKEN EN BETREKKEN ALS VRIJWILLIGER?

Jongeren zijn een onmisbare schakel in de toekomst van erfgoedprojecten, en ze vormen een cruciale groep vrijwilligers voor kastelen en landgoederen. Toch is het vaak een uitdaging om deze jongeren te vinden en te betrekken. Er wordt vaak gedacht dat ze vooral op zoek zijn naar “leuke dingen om te doen,” maar uit ervaring blijkt dat ze juist waarde hechten aan échte bijdragen en een betekenisvolle rol. De missie is om jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk dat impact heeft op het behoud en de ontwikkeling van ons cultureel erfgoed. Stef Coenen van de Historische Kring Land van Cuijk heeft enkele tips met Marloes Wellenberg gedeeld om deze belangrijke groep effectief te bereiken en te betrekken.

Waar help je aan mee?
Volgens Stef is het voor jongeren belangrijk om deel te nemen aan projecten die echt verschil maken. Of het nu gaat om het behoud van historische gebouwen, het organiseren van evenementen, of het ondersteunen van erfgoedinstellingen – jongeren dragen direct bij aan de toekomst van erfgoed. Zo wordt het vrijwilligerswerk meer dan alleen een activiteit voor hen: het wordt een kans om deel uit te maken van iets groters, iets blijvends.

Persoonlijke benadering
Veel jongeren reageren niet altijd op algemene oproepen. Daarom is een persoonlijke benadering cruciaal: luisteren naar hun interesses en kwaliteiten en kijken hoe die passen binnen de projecten. Door gericht te vragen naar specifieke vaardigheden en een rol te bieden waarin ze écht kunnen bijdragen, ontstaat er een veel sterkere en waardevollere samenwerking. Zo wordt vrijwilligerswerk voor jongeren meer dan zomaar een taak – het wordt een kans om bij te dragen met unieke talenten.

Erfgoedvrijwilliger.nl
Erfgoedvrijwilliger.nl is een landelijke samenwerking tussen de verschillende provinciale erfgoedhuizen, geïnitieerd door Erfgoed Gelderland, Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland. Met de website dragen de erfgoedhuizen bij aan een toekomstbestendige erfgoedsector.