In het rustige dorp Eelde in Drenthe ligt een mysterie begraven dat teruggaat tot de turbulente jaren rond 1400. Tijdens de Utrechts-Groningse oorlog besloot bisschop Frederik van Blankenheim de wegen naar Groningen af te sluiten. Zo kon hij dat lastige Groningse volkje beter in bedwang houden. Het Kasteel in Eelde functioneerde als tolhuis. Alleen als je tol betaalde, mocht je verder. Zocht je problemen? Dan belandde je in de kerkers van het kasteel. Opgeruimd staat netjes.
Maar, net als een plotwending in je favoriete serie, verdween het kasteel bijna net zo snel als het verscheen. Een oorkonde uit 1405 beval de sloop van deze tijdelijke versterking, en sindsdien is de exacte locatie een raadsel. Geen steen, geen document—niks dat ons vertelt waar dit bisschoppelijk fort precies stond. Als je dus ooit door Eelde wandelt, loop je misschien wel over de verloren fundamenten van dit spookkasteel.
Geografische coördinaten: X 233.687 / Y 572566
Provincie: Drenthe
Gemeente: Tynaarlo
Toponiem: Eelde
Datering: 1400 of later, 1405 afgebroken
Oudst bekende functie: tijdelijk bisschoppelijk kasteel
Archeologie: –
Bouwgeschiedenis: –
Iconografie: –
Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].