Even een sprongetje terug in de tijd, naar het Drentse zanddorp Dwingeloo, waar de bewoners van kasteel Batinge de beschermheren waren voor de buurt. Gelegen tussen een es en het beekdal van de Dwingelder stroom, stond dit kasteel op een vlakte naast een lage zandrug. Nu, vele jaren later, kun je alleen nog maar raden waar het kasteel stond door de dichtgegroeide grachten die stilletjes zijn verhaal vertellen.
Kasteel Batinge werd voor het eerst genoemd aan het einde van de 13e eeuw en heeft een tijdje onder de hoede gestaan van de familie Van Ansen. Er wordt beweerd dat Batinge ergens tussen 1419 en 1495 een bergvrede kreeg, een soort versterkte toren, al zijn de exacte details van de bouw wat mistig in de geschiedenisboeken.
Als je nu door Dwingeloo wandelt, probeer dan eens te speuren naar de plek waar Batinge ooit stond. Stel je de oude torens voor, de ridders die het land bewaakten, en de boeren die op de es hun land bewerkten.
Geografische coördinaten: X 220.140 / Y 539.080
Provincie: Drenthe
Gemeente: Westerveld
Toponiem: Batinge
Datering: voor 1495
Oudst bekende functie: kasteel leenman
Archeologie: –
Bouwgeschiedenis: –
Afbeeldingen:
Afbeelding: Batinge door Cornelis Pronk (1732). Bron: Wikimedia Commons File:Batinge door Cornelis Pronk 1732.jpg – Wikimedia Commons Tag
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].