Wanneer je over het maaiveld kijkt en de wind langs je oren suist, zou je bijna vergeten dat hier ooit een adelijk huis heeft gestaan. Maar tijdens een opgraving van de Rijksuniversiteit Groningen in 1963 bleek er heel wat verborgen te liggen op deze plek.
Op dit maaiveld stond eerder een Klooster, maar nadat het klooster werd verplaatst naar Assen moet het land in de handen van een adelijke familie zijn gekomen. Sterker nog, er zijn vermoedens dat delen van de het voormalige klooster zijn omgebouwd tot adelijk woonverblijf. Dit werd Huis ten Clooster. Ten Clooster bestond uit een rechthoekig grachtenstelsel met een binnenterrein. Tijdens de opgraving zijn er verschillende vondsten aangetroffen, waaronder aardewerk, baksteen, dakpannen, puin en Bentheimer zandsteen. Dus sluit je ogen en gebruik je verbeelding.
Geografische coördinaten: X 245.086 / Y 519.573
Provincie: Drenthe
Gemeente: Coevorden
Toponiem: Klooster
Datering: voor 1517 – circa 1673
Oudst bekende functie: mogelijk kasteel leenman
Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].