HUIZE RUURLO

PROGRAMMA

HET BIJZONDERE LEVEN VAN DE KONING VAN CORSICA

Ontdek het bewogen verhaal van de enige koning van Corsica ooit. Theodor von Neuhoff (1694-1756) wordt vaak afgeschilderd als een avonturier, maar dat doet hem geen recht. Hij was militair en zette zich in voor het bevrijden van tot slaaf gemaakten en de emancipatie van joodse mensen.

Op Dag van het Kasteel kruipt meesterverteller Gottfrid van Eck in de huid van koning Theodor de Eerste. Hij leidt je persoonlijk rond op Kasteel Ruurlo en doet zijn levensverhaal uit de doeken.   

RONDLEIDINGEN

13.00 - 14.00
14.30 - 15.30
16.00 - 17.00

Gottfrid van Eck

Gottfrid van Eck is betrokken bij Stadsavonturen, een collectief van professionele verhalenvertellers en muzikanten gespecialiseerd in (stads)sagen en legenden, historie en cultuur met een knipoog. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van de storytrail - een theatrale verhalenwandeling waarmee hij actief is in een tiental steden, op forten en landgoederen.

LOCATIE

Museum MORE | Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
Gelderland

HISTORISCHE CONTEXT

Kasteel Ruurlo was in 1736-1737 volgens de overlevering de residentie van de eerste en enige koning van Corsica, Theodor von Neuhoff (1694-1756). Als zoon van een edelman volgde hij een militaire carrière en vocht zowel in de Franse als in de Duitse legers als officier. Lang, knap en intelligent, prettig in de omgang, deed hij zowel vrouwen- als mannenharten sneller kloppen. Hij had een groot sociaal geweten: zo was hij actief tegen de slavernij en bevrijdde slaven als hij de gelegenheid kreeg. Toen hij in Corsica landde met een legertje om de onderdrukte eilanders van het Italiaanse juk te bevrijden, werd hij dan ook met groot enthousiasme binnengehaald en tot koning gekroond. Ook daar werden de slaven bevrijd en begon hij de emancipatie van de joodse inwoners.

Omdat hij internationaal nauwelijks steun kreeg, moest hij Corsica ontvluchten. Hij kwam in Nederland terecht, waar een verre nicht hem onderdak bood op kasteel Ruurlo. Nog steeds herinnert de Corsicakamer aan zijn verblijf. Toen hij naar Amsterdam ging om geld en steun te verzamelen om naar Corsica terug te keren, werd hij gearresteerd. Uiteindelijk lukte het deze bijzondere man niet om Corsica blijvend zelfstandig te maken. Hij stierf in armoede in Londen, maar er zijn over zijn leven diverse boeken en opera’s gemaakt. De toen wereldberoemde schrijver Voltaire was door Neuhoff gefascineerd en voert hem op in zijn meesterwerk Candide.