HUYS TEN DONCK

Lezing van historicus en Indonesiƫ expert Wim Manuhutu

In het authentieke Huys ten Donck zijn nog meerdere voorwerpen te vinden die herinneren aan de VOC periode. In deze lezing op Dag van het Kasteel wordt de VOC vanuit verschillende perspectieven benaderd. Leer over de rol van bewindhebbers en hun effect op het leven van de mensen in de gebieden die onder de invloed van de VOC vielen.

Wim Manuhutu belicht die invloed en de vaderlandse geschiedenis van vele kanten. De lezing zet aan tot denken en een gesprek. Leer ook meer over de scheepsbouw, ontdekkingen, technische vooruitgang, de Republiek der Nederlanden tegen Portugal en andere internationale grootheden en de pragmatische en gewelddadige kant van de VOC.

Huys ten Donck is onlosmakelijk verbonden met de VOC. Het huis werd 1746 gebouwd door Otto Groeninx van Zoelen, burgemeester van Rotterdam en bewindhebber van de VOC. Bovendien droegen twee VOC-schepen de naam Huys Ten Donck.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT)

10.30 Inloop (aanmelden bij de voordeur)
11.00 Aanvang lezing met een welkomstwoord van Iris Broersma, erfgoedprofessional en bestuurslid van de Nederlandse Kastelenstichting

De lezing duurt ongeveer 45 minuten.
Na de lezing kun je de tuin te bezoeken.
Toegangsprijs 15 euro. Je toegangsbiljet is tevens je toegangskaart voor de tuin.

NB De lezing is niet gekoppeld aan een rondleiding door het huis

OVER SPREKER WIM MANUHUTU

Wim Manuhutu is historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesiƫ. Zijn focus ligt op erfgoed en diversiteit.
Hij is op dit moment directeur van het migratiemuseum in Den Haag. Tot 2008 was hij twintig jaar directeur van museum Maluku in Utrecht. Tussen 2004-2008 was hij voorzitter van de sectie Culturen van de Nederlandse Museum Vereniging.
Meer informatie: manu2u.com

Op weg naar de lezing passeer je weliswaar enkele ruimtes, maar het huis is verder deze dag niet te bezichtigen. Voor rondleidingen door het gehele Huys ten Donck en andere mogelijkheden voor de Buitenplaats kunt u de website raadplegen http://www.huystendonck.nl

LOCATIE

Stichting Het Huys ten Donck
Benedenrijweg 461
2983 LA Ridderkerk
Zuid-Holland

Je parkeert op de parkeerplaats naast het Huys ten Donck. Dit is direct rechts op de parkeerplaats achter het ingangshek (niet op het gras s.v.p.).
Of op de Donckselaan parallel aan de buitenplaats parkeer je langs de stoep aan de rechterkant/westkant. Het is niet toegestaan om met banden op de stoep te staan.
Bij uitzonderlijke drukte parkeer je je auto op de Ringdijk met een band op de stoep/langs de berm.